U Mosulu pronađena tajna lista s imenima ISIS-ovaca, spremni su napasti Europu

Foto: Getty Images/123rf

DOSJE s imenima čak 173 pripadnika Islamske države pronađen je u skrovištu ove terorističke organizacije u Mosulu. Radi se o popisu potencijalnih bombaša samoubojica koji su spremni napasti Europu kao odmazdu za poraze ISIS-a u Iraku i Siriji. 

Dosje su pronašle iračke specijalne snage prilikom oslobađanja Mosula prije nekoliko mjeseci. Proslijedile su ih američkim obavještajnim službama na evaluaciju, a ove su ih potom proslijedile Interpolu. U svibnju je Interpol poslao popis svim europskim tajnim službama, javlja Welt. 

Uz imena ovih džihadista u dokumentu se nalaze i njihove fotografije i zemlje porijekla. Neke od fotografija izgledaju kao one s putovnica. Na većini fotografija teroristi se radosno smiješe, dok na nekima izgledaju sramežljivo ili ozbiljno.

Šestorica terorista iz Europe

Većina su iz Iraka, zatim drugih arapskih zemalja poput Tunisa, Moroka, Jordana i Saudijske Arabije, ali i iz bivšeg Sovjetskog Saveza, odnosno iz Tadžikistana. Međutim, šest terorista na popisu dolazi iz Europe - konkretno, iz Belgije, Nizozemske, Francuske i Njemačke.

Jedini njemački državljanin s popisa je Sami J. (27), od ranije poznat kao vođa vehabijske organizacije Milatu Ibrahim koja je zabranjena u Njemačkoj. Kao i drugi strani borci ISIS-a, i Sami ima svoj pseudonim -  Abu Asid al-Almani, što znači "njemački" na arapskom jeziku. On je 2012. otputovao u Egipat, potom u Libiju i na kraju u Siriju gdje se pridružio ISIS-u. Naknadno su za njim došli supruga i dijete.

ISIS je u srpnju objavio da je al-Almani poginuo, ne navodeći kako, kao što inače radi. Zapadne obavještajne službe zbog toga su posumnjale da se radi o namjernoj dezinformaciji kako bi ISIS prikrio plan da ga prokrijumčari natrag u Europu na samoubilačku misiju.

Procjenjuje se da je čak 6.000 europskih muslimana dosad otišlo boriti se u Siriju i Irak za Islamsku državu, od čega 940 iz Njemačke. Neki su se u međuvremenu vratili, mnogi su poginuli u borbi ili samoubilačkim napadima. Koliko ih je još uvijek na području sve manjeg "kalifata", nije poznato.

Pročitajte više