U NAJAFU IZBILI SNAŽNI SUKOBI

Snažni sukobi izbili su u ponedjeljak u središtu svetog iračkog grada Najafa kada su američki vojnici, potpomognuti tenkovima, razmijenili vatru s pripadnicima šijitske milicije raspoređenima oko središnje džamije i drevnog groblja, prenose očevici.

Eksplozije bombi i pucnjava iz strojnica odjekuju središtem grada udaljenog 160 kilometara južno od Bagdada.

Borci odani radikalnom šijitskom vođi Moqtadi al-Sadru bore se s američkim snagama i iračkim vojnicima već 12 dana. Dvodnevno zatišje prekinuto je u nedjelju nakon što su propali pokušaji za mirnim rješenjem sukoba.

Šijitska pobuna zahvatila je sedam iračkih gradova. Al Sadrovi borci sukobili su se u ponedjeljak s američkim snagama i u Bagdadu, uništivši pritom jedan tenk, čija je posada prošla s manjim ozljedama.

Najnoviji val sukoba događa se u trenutku kada su irački politički i vjerski čelnici odlučili uputiti posljednji apel za mir.

Okupljeni na Nacionalnoj konferenciji u Bagdadu, oni su najavili slanje izaslanstva u Najaf koje bi trebalo uvjeriti al Sadra da prekine nasilje u kojemu su poginule stitine osoba i koje podriva vladu premijera Iyada Allawia.

Od iračkih se dužnosnika saznaje da je izaslanstvo napustilo Bagdad, ali su u posljednji trenutak izbili problemi s transportom. Očekuje se da će se skupina pregovarača uputiti u Najaf u utorak ujutro.

(Hina) xbcav ydgk

Pročitajte više