U Nigeriji zbog sumnje na ptičju gripu ubijeno 18.000 ptica

NIGERIJSKI veterinarski timovi jučer su radi sprečavanja širenja virusa H5N1, odnosno virusa ptičje gripe, smaknuli tisuće ptica na sjeveru Nigerije, u dvjema saveznim državama, Sokotu i Katsini.

Nigerija je 2005., kad je virus prešao iz Azije u Afriku, bila prva zapadnoafrička zemlja koja je registrirala njegovu pojavu. Po podacima ministarstva poljoprivrede, od onda do danas ubijeno je oko 900 000 ptica, ali su se sporadične pojave virusa nastavile diljem zemlje. Zadnji slučaj pojavio se u najvećem nigerijskom gradu, Lagosu, u rujnu prošle godine.

Ovo izbijanje virusa prvo je dosad u saveznoj državi Sokoto, a savezna država Katsina bila je među 14 od 36 nigerijskih saveznih država koje je prošle godine pogodio virus. U Sokotu je jučer ubijeno oko 15.000, a u Katsini oko 3.000 ptica.

Dužnosnici kažu da je većina zaraženih ptica nađena na komercijalnim farmama za uzgoj, dok su mala kućna gospodarstva ostala relativno nepogođena virusom. No, vlasti su odlučile da neće nimalo riskirati.

"Ako na farmi ima ikakav znak pojave virusa ptičje gripe, jednostavno poubijamo sve ptice i platimo kompenzaciju", rekao je jedan dužnosnik.

Svjetska banka daje sredstva za neposrednu kompenzaciju farmerima čija perad je uništena. Također, Europska unija i Organizacija za hranu i poljoprivredu obučile su 600 nigerijskih zdravstvenih radnika da provedu istraživanje u cijeloj zemlji, kojim će utvrditi razmjer raširenosti virusa. Njih 600 počet će s tim istraživanjem krajem ovog mjeseca.

Znanstvenici se boje da bi virus H5N1, koji je dosad odnio oko stotinu ljudskih života, mogao mutirati u oblik koji bi bio prenosiv između ljudi. Najnovije provedeno istraživanje pokazalo je da bi globalna pandemija virusa mogla ubiti oko 60 milijuna ljudi.

Posebno su opasna ruralna područja u kojima nema stalnog nadzora, i u kojima ljudi drže životinje u kućama, kao što se to radi u zemljama Trećeg svijeta.

J.D.

Pročitajte više