U normalnom pravosuđu vještak iz slučaja Severina dobio bi otkaz

Screenshot: Instagram

Čitajući rješenje Vrhovnog suda u sada poznatoj pravnoj stvari, nalazim ga logičnim. Je li pravedno - o tom potom. Temeljem revizije, dakle izvanrednog pravnog lijeka, koju je podnio Milan Popović, Vrhovni sud donio je rješenje kojim usvaja reviziju zbog utvrđenih bitnih povreda odredbi Zakona o parničnom postupku (ZPP-a) na koje se Milan Popović u reviziji i pozvao.

Kako su utvrđene bitne povrede ZPP-a, presuda je postala u cijelosti neodrživa. Vrhovni sud, očito (i smatram utemeljeno), ocjenjuje kako više nema mogućnost takvu presudu preinačiti jer mu manjka pravni temelj za takvu odluku, budući da je nastupila bitna povreda odredbi zakona koji utvrđuje postupanje pred sudom.

Samim time, sve što se dogodilo na drugostupanjskom postupku postaje nebitno. Jedina presuda za koju se Vrhovni sud može "uhvatiti" jest ona prvostupanjska o kojoj je drugostupanjski sud u žalbenom postupku odlučivao te, u biti, predmet u takvom "izvornom" stanju vratiti drugostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje uz uputu o potrebi ispravka utvrđene proceduralne pogreške, pozivanjem vještaka na sud kako bi usmeno obrazložili svoje nalaze i odgovorili na pitanja stranaka.

Svi su oštećeni, a najviše dječak

Je li Severina oštećena? Naravno. U tom postupku svi su oštećeni, a najviše njen maloljetni sin. Ovo je čisti slučaj onoga što Amerikanci zovu miscarriage of justice. No, Severinu nije prvenstveno oštetio Vrhovni sud, već drugostupanjski sud koji je ne samo početnički previdio odredbe ZPP-a, već ga, čini se, nije previše zanimala ni žurnost postupka (koja je u ovakvim slučajevima standard) jer je barem jednom vještaku dozvolio iznimno velikodušno prekoračenje roka od 30 dana za dostavu nalaza i mišljenja.

Posebna sudsko-cirkuska atrakcija je "isprika" vještaka za neodazivanje na zakazano sudsko ročište, koju citira i VS, da "zbog nedostatka kognitivnih i intelektualnih sposobnosti vezanih upravo za konkretan predmet, nije u mogućnosti pristupiti na raspravu." U nekom drugom, normalnijem pravosuđu, takav bi vještak vjerojatno dobio kaznu, snosio bi troškove ročišta na koje se nije odazvao i potom bio brisan s popisa sudskih vještaka. Ovo je gotovo u rangu suca koji je ročište otkazao zbog "zlovolje".

Neprimjereni komentari Dobronića

U cijelom slučaju, koji sve više prerasta u cirkus, nije se snašao ni predsjednik Vrhovnog suda, sudac Dobronić. Njegovi su komentari jednostavno neprimjereni. Ovaj faux pas može samo dodatno energizirati javnost protiv sudaca koji se upravo bore za veće plaće. Severinin zvjezdani i imovinski status za sud i presudu nebitni su; pred zakonom svi smo jednaki. Osim toga, neprimjereno je da suci komentiraju sudske odluke, vlastite, a pogotovo tuđe. Posebno je loše kada to čini predsjednik najviše sudske instance u Hrvatskoj.

Sve što sudac ima reći o postupku, kazuje jedino i isključivo u svojoj presudi. Nažalost, udomaćilo se da suci komentiraju sve i svašta, pa tako i sudske postupke i presude. Stranke, ako to žele, a nije im zakonom ili sudskom odlukom zabranjeno, mogu do mile volje komentirati presudu u svom postupku. Javnost ionako nitko neće spriječiti. Uostalom, zabrane javnog komentiranja sudskih predmeta smatram besmislenima, osim u ograničenom skupu predmeta. Velika većina sudskih postupaka ionako je javna i svatko im može prisustvovati bez ikakvog iskazivanja pravnog interesa.

Svatko može postati žrtva velebnog hrvatskog pravosudnog sustava bez obzira na status

Ako Severinin slučaj nešto pokazuje, to je kako svatko, bez obzira na celebrity status i debljinu lisnice, može postati žrtva velebnog hrvatskog pravosudnog sustava. Kako je sama Severina kazala, njen postupak traje devet godina. "Džaba vam novci moji sinovci", kako je pjevao Đorđe Balašević, džaba vam i dobra volja i dobri odvjetnici, hrvatsko pravosuđe vrluda nekim samo sebi znanim putevima i stranputicama.

Šlag na torti je ministar pravosuđa Malenica koji obećava skraćenje sudskih postupaka kroz reformu. Dobra šala, ovi "bijeli" štrajkovi sudaca produžili su trajanje svih postupaka barem za dvije godine.

Fora je i što Malenica kaže kako sud i sudac u svakom konkretnom predmetu donose odluku i odgovaraju za postupak koji vode. Pitam se kako, traženjem nove povišice?

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Index.hr.

Pročitajte više