U OKVIRU PRAVOSUDNE AKADEMIJE ZAPOČELO ŠKOLOVANJE SUDACA I DRŽAVNIH ODVJETNIKA

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i šef izaslanstva Europske komisije Jacques Wunenburger otvorili su danas na zagrebačkom Županijskom sudu program usavršavanja sudaca i državnih odvjetnika u okviru projekta Pravosudne akademije koji podupire Europska unija.

Ministrica Škare Ožbolt je nakon otvaranja seminara istaknula da je riječ o početku trajne edukacije mladih sudaca i sudskih savjetnika na aktualnim pitanjima koja muče pravosuđe, a u cilju učinkovitijeg pravnog sustava. Rekavši kako bi se stanje u pravosuđu trebalo srediti do 2007., naglasila je da je edukacija sudaca, sudskih savjetnika i državnih odvjetnika, uz sređivanje stanja u zemljišnim knjigama i rješavanje zaostalih predmeta, jedan od najbitnijih zadataka reforme pravosuđa.

Najavila je da će Pravosudna akademija u potpunosti započeti s radom početkom siječnja. Naglasila je da će Akademija polaznicima pružiti programe usavršavanja na posebnim područjima prava, te da će njezino pohađanje biti uvjet za daljnje napredovanje u pravosudnoj karijeri.

Akademije bi trebala osigurati i stalan pristupačan sustav edukacije o različitim pravnim pitanjima te biti središnje mjesto usavršavanja sudskih pripravnika, kazala je Škare Ožbolt. Dodala je da će Akademija koordinirati rad regionalnih edukacijskih ureda. Takvi uredi su osnovani pri županijskim sudovima u Zagrebu i Rijeci, a uskoro bi trebali početi s radom i u Osijeku i Splitu.

Ministrica pravosuđa se zahvalila na pomoći Europskoj uniji koja je kroz CARDS program dala 1,2 milijuna eura te dodatnih 300 tisuća eura za opremanje prostorija i knjižnice Pravosudne akademije.

Šef izaslanstva Europske komisije Jacques Wunenburger pozdravio je napore ministarstva pravosuđa i ministrice u približavanju hrvatskog pravosuđa europskim standardima.

(Hina) xaš yso

Pročitajte više