U Osječko-baranjskoj županiji 223 nova slučaja, umrlo je šest osoba

Foto: EPA

U PROTEKLA 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji koronavirusom su zaražene 223 osobe, a od posljedica zaraze umrlo je šest osoba, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

U laboratorijima osječkog KBC-a i županijskog Zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata testirano je 520 uzoraka, od kojih su 223 bila pozitivna na koronavirus. Najviše novozaraženih osoba, njih 119, s područja je Osijeka, potom Đakova i Belišća po 14, te Valpova i Našica po devet, dok ostala mjesta imaju manji broj novozaraženih, rekao je na konferenciji za novinare načelnik Stožera Ivan Hampovčan.

Ističe kako se u ovome trenutku u samoizolaciji nalazi 2829 osoba, a u protekla 24 sata policija je provjerila 60 osoba koje su trebale biti u samoizolaciji i samo jedna nije zatečena na adresi prebivališta.

Policija je obavila nadzor 79 ugostiteljskih objekata i nije bilo kršenja mjera. Državni inspektorat i Civilna zaštita proveli su 39 nadzora u trgovinama, trgovačkim centrima, kladionicama i tržnicama, a u dva slučaja utvrđene su nepravilnosti, za koje su izdana upozorenja i određene mjere za njihovo uklanjanje, navode u Stožeru.

Hampovčan je izvijestio kako će županijski Dom zdravlja od ponedjeljka organizirati uzimanje uzoraka za testiranje i u Đakovu.

Ravnatelj Zubčić: Vrijeme je da se aktivira treća faza rada Respiracijskog centra

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić rekao je kako je u posljednja 24 sata od posljedica zaraze umrlo šest osoba, pri čemu je najstarija rođena 1932., a najmlađa 1963. godine, a uz covid-19 imale su i druge komorbiditete.

Ukupno se na bolničkom liječenju nalaze 232 pacijenta. U osječkom KBC-u 180 pacijenta, od kojih su 43 na respiratoru, a 52 u Općoj županijskoj bolnici u Našicama, izvijestio je Zubčić.

S obzirom na to da u KBC-u pretpostavljaju da je ovo vrhunac epidemije Zubčić ističe kako u subotu počinje treća faza rada Respiracijskog centra, zbog čega je iz okolnih općih bolnica angažirano devet medicinskih sestara i anestezioloških tehničara, a pretpostavlja da će ih biti mobilizirano još šest.

"Liječnika zasad imamo dovoljno, dižemo spremnost na najveću razinu, a postojeće pacijente ćemo raspodijeliti na tri lokacije u Respiracijskom centru. Pretpostavljamo da je ovo vrhunac epidemije i vrijeme je da se aktivira treća faza rada Respiracijskog centra, dok vrhunac epidemije ne prođe", pojasnio je Zubčić.

Dodao je kako u KBC-u na raspolaganju imaju oko 80 respiratora, od čega će za covid-pacijente biti namijenjeno nešto više od 60. Ističe da se u KBC-u stalno nabavlja nova oprema, a i dio respiratora za pacijente koji nemaju covid može se u slučaju potrebe prebaciti u Respiracijski centar pa se ti podaci mijenjaju.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više