U ovom istarskom selu donedavno je živio samo jedan stanovnik

Ilustracija Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

MALO istarsko selo Skitača, smješteno na najvišoj nadmorskoj visini Labinštine, danas je gotovo potpuno napušteno. Iako broji 35 kuća od kojih je sedam obnovljeno, ondje je donedavno živio samo jedan stanovnik, javlja Glas Istre. 

Život ovom selu danas vraćaju turisti uglavnom tijekom ljetnih dana, dok je zimi ondje prava pustoš. 

Nekad je tu živjelo 360 ljudi

Ivan Fonović Đani (60) svaki dan iz Skitača putuje na posao u oko 20 km udaljen Labin, gdje prodaje ribu na tržnicu. Prema njegovim riječima, poslije Drugog svjetskog rata u selu je živjelo oko 360 ljudi, ali se postepeno broj stanovnika smanjivao. Dio stanovnika se tako, kaže, odselio u Ameriku, dio u Italiju, neki su pomrli, a mladi su uglavnom otišli svojim putevima. "Ovdje sam rođen, tu živim cijeli život i tu sam sretan. Imam i stan u Labinu, ali gotovo ga nikad ne koristim jer volim biti na Skitači koja mi znači mir, tišinu, lijep pogled na more i opuštenost. Meni je tu super, ništa mi ne fali. Imam cestu, struju, telefon, a vodu koja nikada neće ovdje doći, imam u kalanici", kaže Đani.

Doseljenje mlade obitelji

Obnovljene kuće u selu su uglavnom u vlasništvu stranaca i služe kao vikendice ili za iznajmljivanje turistima. U Skitaču se krajem prošle godine doselio i Dean Knapić s obitelji. Dean je konobar, ali ima privatnu tvrtku za završne građevinske radove. Odlučio je obnoviti svoju obiteljsku kuću i ondje živjeti sa suprugom i svoje dvoje male djece. Njegova obitelj živi u manjoj kući u selu, dok veću iznajmljuju turistima. Supruga mu je odgojiteljica u Pićnu, do kojeg svaki dan putuje 45 minuta u jednom smjeru. Iako su donedavno živjeli u Pazinu, odakle je Deanova supruga, grad im ne fali jer imaju više vremena za obitelj i žive bez stresa. Obitelj ima i stan u Pazinu u koji se može vratiti, ali o tome ne razmišljaju. Dean ima i veće poslovne planove pa namjerava početi uzgajati jelene lopatare i najesen sa suprugom Željkom krenuti u školu za pčelare. 

Crkva posvećena sv. Luciji

Dean kaže da je u središtu sela crkva posvećena sv. Luciji. Župnik sv. Lovreča, Skitače i Drenja koji je podrijetlom iz Poljske, Dariusz Szymanski kaže da se misa u Skitači održava samo prve nedjelje u mjesecu, a okupi se i dvadesetak ljudi iz okolnih naselja.

Planinarski dom

Središtem naselja dominira zgrada župnog ureda i škole koja je pretvorena u Planinarski dom, koji raznim događanjima tijekom godine privlači sve veći broj ljudi. U okolici su uređene planinarske i biciklističke staze. Zahvaljujući planinarskom društvu i domu, Skitača se počinje revitalizirati, ali za sada ponajviše turistički. Direktor Turističke zajednice općine Raša Jasmin Mahmutović smatra da ondje ima podosta prostora za daljnji razvoj turizma jer turisti žele boraviti u autohtonim kućama, zbog čega se planira i razvoj u tom smjeru.

Ulaganje u infrastrukturu 

Raška načelnica Glorija Palinska smatra da prvo treba riješiti pitanje infrastrukture koja je preduvjet cijelom razvojnom projektu, a ujedno želi Skitače pretvoriti u etnoselo. U svrhu rješavanja infrastrukture izrađena je projektna dokumentacija koja predviđa rekonstrukciju uske ceste od Brovinja do Skitače

Pročitajte više