U Pakistanu prije prosvjeda protiv vlade uhićen čelnik oporbe

Foto: EPA

ČELNIKA pakistanske oporbe Shahbaza Sharifa, čija stranka planira u listopadu organizirati prosvjede protiv premijera Imrana Khana, uhitila je pravosudna policija za suzbijanje korupcije. 

Sharif, vođa oporbe u Nacionalnoj skupštini, uhićen je u Lahoreu, na istoku zemlje, pošto je sud u tome gradu odbio zahtjev za njegovo puštanje na slobodu uz jamčevinu u slučaju u vezi s pranjem novca.

"Ne bojimo se uhićenja", rekao je Marriyum Aurangzeb, glasnogovornik Pakistanske muslimanske lige (PML-N), stranke koju je osnovao brat Shahbaza Sharifa, bivši premijer Nawaz Sharif.

Nawaz Sharif je razriješen dužnosti 2017. nakon spornih optužbi za korupciju, a zatim je osuđen za to kazneno djelo. Nakon nekoliko mjeseci provedenih u zatvoru pušten je krajem 2019. iz zdravstvenih razloga i trenutačno je na liječenju u Velikoj Britaniji.

Maryam Nawaz, kći bivšeg premijera, potvrdila je uhićenje svog strica na Twitteru.

"Radije je otišao u zatvor nego da se usprotivi bratu"

Shahbaz Sharif je "uhićen samo zbog toga što je odbio poslušnost onima koji su ga htjeli iskoristiti protiv njegova brata. Radije je otišao u zatvor nego da se usprotivi bratu", napisala je.

Premijerova vlada zaredala je s pritiscima kako bi se Nawaz Sharif vratio u Pakistan i ondje nastavio služiti zatvorsku kaznu.

Uhićenje se događa u vrijeme kada su se oporbene stranke odlučile ujediniti kako bi srušile Imrana Khana koji je, tvrde, došao i ostao na vlasti zahvaljujući potpori moćne vojske. Prosvjedi na kojima će se tražiti njegova ostavka trebaju se održati u listopadu.

Khan je 2018. pobijedio na izborima zahvaljujući obećanju da će suzbiti korupciju i izgraditi zemlju blagostanja.

No otkad je taj bivši igrač kriketa došao na vlast, bori se s gospodarskom krizom, napose s proračunskim deficitom, galopirajućom inflacijom i s uzastopnim devalvacijama rupije, čemu se pridodaje financijski udarac uzrokovan pandemijom novog koronavirusa.

Pročitajte više