U ponedjeljak nastavak suđenja za ratni zločin na Ovčari

SUĐENJE optuženima za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara 1991. godine nastavlja se u ponedjeljak pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu.

Za ubojstvo 200 ratnih zarobljenika iz vukovarske bolnice optuženo je 16 pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne jedinice "Leva Supoderica", koju je 1991. godine u Šidu osnovala Srpska radikalna stranka.

Na suđenju, koje je počelo u ožujku prošle godine, svi optuženi su u svojim obranama tvrdili da nisu krivi za zločin za koji su optuženi.

U dosadašnjem tijeku suđenja, koje se od ožujka prošle godine odvija svakog mjeseca po tjedan dana, ispitani su brojni svjedoci Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine, te svjedoci koje su pozvali obrana optuženih i samo sudsko vijeće suca Veska Krstajića, kao i dvojica svjedoka-suradnika, koji su svojim iskazima teško teretili optužene. Saslušana je i nekolicina svjedoka iz Hrvatske, koji su bili u hangaru na Ovčari, ali su izbjegli strijeljanje, jer su ih znanci izvukli iz hangara.

Suđenje, inače, prate domaći promatrači i predstavnici međunarodnih organizacija, te rodbina žrtava zločina na Ovčari, a prema dosadašnjim ocjenama promatrača suđenje protiče korektno. Međutim, unatoč takvoj ocjeni samog suđenja, proteklih se mjeseci u tisku i javnosti učestalo čula i primjedba da bi se, osim optuženih, neposrednih počinitelja zločina, na optuženičkoj klupi trebali naći i pripadnici bivše JNA, zato što su "na milost i nemilost" teritorijalcima i paravojnim jedinicama prepustili zarobljene iz vukovarske bolnice.

U nastavku suđenja u svibnju, to je potvrđeno i službenim dokumentom bivše JNA, Operativnim dnevnikom 80. Motorizirane brigade iz Kragujevca, u kojem stoji da je 20. studenoga 1991. godine navečer vojska zarobljene iz vukovarske bolnice na Ovčari prepustila vukovarskim teritorijalcima.

Suđenje će trajati tri dana, a u četvrtak, 7. srpnja početi će i suđenje posljednjem uhićenom i optuženom za ratni zločin na Ovčari, Saši Radaku zvanom Cetinje koji je 1991. godine bio pripadnik paravojne jedinice "Leva Supoderica". On bi u četvrtak i petak trebao iznijeti svoju obranu, nakon čega bi sudsko vijeće trebalo odlučiti o zahtjevu Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine da se postupak protiv Radaka pripoji postupku koji je već u tijeku protiv ostalih 16 optuženih.

Pročitajte više