U požeško-slavonskoj županiji još 49 četvornih kilometara pod minama

U Požeško-slavonskoj županiji još je gotovo 49 četvornih kilometara minsko sumnjivih površina, rečeno je u Požegi na današnjem sastanku predstavnika Hrvatskog centra za razminiranje (HCR), Županije, gradova i općina.

Do sada je na tome području razminirano gotovo 800 tisuća a ove godine planira se razminirati još milijun i pol četvornih metara površina, ponajviše na pakračkom, lipičkom i brestovačkom području radi gradnje infrastrukture, obnove kuća, čišćenja šuma, vinograda i oranica uz Orljavu.

"Ovogodišnji je plan razminiranja u usporedbi s prošlogodišnjim povećan za cijelu Hrvatsku. Ove godine na uporabu kanimo predati 110 četvornih kilometara, a od toga 80 četvornih kilometara općim i tehničkim izvidima HCR-a, a ostatak bi obavile razne komercijalne tvrtke", rekao zamjenik ravnatelja HCR-a Mirko Ivanušić. Podsjetio je kako u Hrvatskoj radi 40-ak domaćih i inozemnih tvrtaka za razminiranje.

U Požeško-slavonskoj županiji unazad 12 godina u 96 minskih nezgoda stradalo je 149 osoba, od kojih 34 smrtno, 88 je teško i 25 lakše ozlijeđeno.

Tehnički izvidi razminiranja, kako je najavljeno, počet će idući tjedan uz rijeku Pakru i katoličku crkvu u Pakracu.

(Hina) vreb dd

Pročitajte više