U pripremi knjiga o dramskom djelovanju iločkih Slovaka

Do kraja godine iz tisak bi trebala izići knjiga o prikazu dramskog djelovanja iločkih Slovaka od 1914. godine do danas, rekao je za Hinu Mato Batorović, ravnatelj iločkog Gradskog muzeja, koji je i nositelj tog kulturnog projekta.

"Prvu predstavu, šaljivi komad "Strašidlo", autora Fereka Urbaneka, iločki Slovaci izveli su u Iloku još davne 1914. i od tada do danas bilježimo bogato dramsko stvaralaštvo Slovaka u Iloku", kaže Batorović podsjećajući kako u Iloku danas živi najveća skupina Slovaka u Hrvatskoj.

"Poslije oslobađanja od Turaka u Iloku je zatečeno nešto Slovaka katolika koji su se kasnije stopili s Hrvatima. Preci današnjih Slovaka evangelika u Ilok dolaze poslije 1858. godine iz Bačke", navodi Batorović dodajući kako već iza 1884. godine Slovaci u Iloku imaju i osnovnu školu.

Danas u Iloku živi oko tisuću Slovaka koji njeguju vlastite tradicijske običaje, a jedan od njih vezan je i uz dramsko stvaralaštvo.

Po riječima Mate Batorovića, uz dramsko stvaralaštvo iločkih Slovaka tradicionalno su vezana dva datuma u godini, 2. veljače - Marijin dan, i 27. prosinca - blagdan sv. Ivana.

"Ta dva dana u godini tradicionalno su kod iločkih Slovaka posvećena izvedbama kazališnih predstava", pojašnjava Batorović dodajući kako se o kulturnom naslijeđu iločkih Slovaka danas skrbi iločko Kulturno-prosvjetno društvo "Ljudevit Štur" i Matica slovačka Ilok.

Te dvije udruge posjeduju bogati arhiv kulturnog djelovanja Slovaka u Iloku, koji će autorici knjige o prikazu dramskog djelovanja iločkih Slovaka i kustosici Gradskog muzeja Ilok, Ružica Černi, biti od velike pomoći u prikupljanju važnih podataka i saznanja, kaže Batorović dodajući kako će Matica slovačka financirati i izdavanje knjige.

(Hina) xždra ymć

Pročitajte više