U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.

Tijekom  40 milijuna eura vrijednog remonta odrađene su brojne aktivnosti, poput čišćenja i pregleda više od 800 komada opreme u cijeloj rafineriji, kao i zamjena oko 40 komada najkritičnije opreme. Remont je, ističe se, bio nužan i planiran iz više razloga, ponajprije zbog zakonskih obveza. Naime, zadnji redovni remont odrađen je 2019. godine. 

Drugi važan razlog su radovi koji će omogućiti neprekidan rad rafinerije u idućem razdoblju, što će dodatno doprinijeti sigurnosti opskrbe tržišta.

Paralelno uz remont provedeno je osam investicijskih projekata vrijednih više od 60 milijuna eura, koji će osigurati stabilan i učinkovit rad rafinerije u budućnosti. Najvažniji investicijski projekti su nadogradnja postrojenja za atmosfersku destilaciju te zamjena četiri postojeće kondenzacijske turbine s elektromotorima i opremljenim sustavom frekvencijskog pogona. 

Nakon provedbe svih osam projekata i remonta Rafinerija nafte Rijeka postala je energetski učinkovitija, ali i održivija, smatraju u Ini.

Operativni direktor Rafinerija i marketinga Ine Goran Pleše ističe kako je zahvaljujući pravodobno planiranim aktivnostima Ina osigurala dovoljne količine naftnih derivata s mediteranskog tržišta tijekom kompletnog razdoblja zastoja rafinerije.

"Ponosni smo što smo uspješnom provedbom ovog investicijskog ciklusa, vrijednog više od 100 milijuna eura, došli još jedan korak bliže jednom od naših ključnih strateških ciljeva, a to je transformacija Rafinerije nafte Rijeka u modernu europsku rafineriju. Svu domaću naftu proizvedenu za vrijeme remonta preradit ćemo u narednim mjesecima u našoj rafineriji. S obzirom na to da je idući remont planiran tek za pet godina u tom razdoblju svu naftu proizvedenu u Hrvatskoj planiramo prerađivati u Rafineriji nafte Rijeka“, izjavio je Pleše.

Pročitajte više