U RIJECI OTVOREN MEĐUNARODNI LUTKARSKI FESTIVAL

Međunarodni lutkarski festival koji se održava u sklopu 19. svjetskog kongresa Međunarodne organizacije lutkara UNIMAe, otvoren je večeras u dvorani Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u Rijeci.

Pokrovitelj ovih kulturnih priredbi je predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, a okupljene su pozdravili pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan i predsjednica UNIMA-e Margareta Niculescu.

Ona je podsjetila da će se tijekom trajanja ovih kulturnih priredbi u Rijeci i Opatiji proslaviti 75. obljetnica UNIMA-e.

Također je kazala da Međunarodna organizacija lutkara svojim djelovanjem predstavlja jedan od aktivnih čimbenika u razvoju lutkarske umjetnosti.

Međunarodni lutkarski festival otvorio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, izrazivši dobrodošlicu okupljenima. Naglasio je da je Rijeka lučki grad otvoren utjecajima iz cijelog svijeta ali koji je zadržao duboke korijene europske i sredozemne kulturne tradicije.

Tijekom festivala na programu će biti 29 predstava iz 22 zemlje.

Hrvatsku će zastupati pet kazališta lutaka s isto toliko predstava. Predstave će se odigravati u nekoliko gradskih dvorana, Gradskom kazalištu lutaka, HNK "Ivana pl. Zajca" te na ulicama i trgovima Rijeke.

Prije otvorenja Međunarodnog lutkarskog festivala u Galeriji "Kortil" koja je u sklopu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, otvorena je izložba "Hrvatsko lutkarstvo - od umijeća do umjetnosti" autora Abdulaha Seferovića. Ona prikazuje razvoj lutkarstva na području Hrvatske, od nastanka, nakon kraja 2. svjetskog rata do danas.

(Hina) xdsil ysp

Pročitajte više