u Rovinju otvoreni Šoljanovi dani

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta grada Rovinja i Društva hrvatskih književnika večeras su u Rovinju otvoreni 9. Šoljanovi dani, književnoznanstveni skup koji je okupio dvadesetak hrvatskih književnika. L

Manifestacija je počela književnom večeri posvećenoj dugogodišnjem dopredsjedniku Društva Anđelku Novakoviću, koji je iznenada preminuo u rujnu prošle godine.

Večeras je predstavljena i njegova zbirka pjesama "Lađa od krokanta", tiskana u Maloj knjižnici Društva hrvatskih književnika. Odabir pjesama i pogovor u zbrici napisao je akademik Ante Stamać.

"Lađa od krokanta" druga je Novakovićeva zbirka pjesama, podsjetio je na predstavljanju akademik Stamać. Zbirka se sastoji od 77 pjesama izabranih iz rukopisne ostavštine od 135 pjesama.

Svoju prvu zbirku "Anđeli utihe u ornjima razlike" Novaković je objavio još 1991. godine.

Nadaleko poznat po svojoj skromnosti i samozatajnosti, a danonoćno zaposlen u obavljanju književničkih dužnosti, Novaković nije imao srčanosti, ni vremena pozabaviti se vlastitim pjesničkim opusom, rekao je Stamać. Zbog toga mu je rukopis ostao u nacrtu, zapravo u skicama, bilješkama, a velik broj naizgled dovršenih pjesama objavljen je u prigodnim publikacijama. Iz toga se zaključuje kako Novaković nije bio posve brižljiv prema svojoj nedvojbenoj kulturi i nadarenosti, te je i to bio razlog što je stalno odgađao objaviti svoje pjesme, a možda je i odustajao, rekao je Stamać.

Analizirajući njegove stihove, Stamać je rekao da svaki poznavatelj hrvatskog pjesništva može u njima lako prepoznati "maticu iz koje je potekao" - Novakovićev rodni Omiš i mitsku Cetina, te pjesnike "njegove zavičajnike" koji su pisali 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća - Viktora Vidu, Juru Kaštelana, Josipa Pupačića, Dragu Ivaniševića, Nikolu Miličevića.

Na predstavljanju su govorili i Srećko Lipovčan, te urednik Male knjižnice DKH-a Borben Vladović. Novakovićeve stihove govorio je dramski umjetnik Joško Ševo.

Središnji događaj manifestacije je književno-znanstveni kolokvij pod nazivom "Pjesništvo Antuna Šoljana", koji će se sutra održati u rovinjskom Domu kulture.

(Hina) xat yjn

Pročitajte više