U SAD-u pogubljen dvostruki ubojica. Zatvorsko osoblje tražilo da ga se pomiluje

Foto: Profimedia

Muškarac iz Missourija koji je 2006. godine ubio svoju rođakinju i njezina muža pogubljen je smrtonosnom injekcijom unatoč apelima zatvorskog osoblja da ga se pomiluje. 52-godišnji Brian Dorsey ustrijelio je Sarah i Bena Bonnieja nakon što su mu pristali pomoći oko dugova koje je imao prema dilerima droge. Četverogodišnja kći bračnog para bila je u kući tijekom kobnog napada. 

Dorsey je proglašen mrtvim jučer u 18:11 po lokalnom vremenu, stoji u priopćenju za medije Odjela za zatvorske ustanove Missourija. Zagovornici pomilovanja tvrdili su da se Dorsey popravio tijekom boravka u zatvoru i da nije imao odgovarajuću obranu prilikom suđenja. 

Vrhovni sud SAD-a odbio je dva zahtjeva da odgodi izvršenje smrtne kazne. Guverner Michael Parsons također je odbio zahtjev za pomilovanje, izjavivši da je Dorsey "kaznio svoju obitelj punu ljubavi jer mu je pomogla u trenutku potrebe", piše BBC.

Predao se tri dana nakon ubojstava

Parsons je citirao izvješće tužitelja prema kojem je Dorsey seksualno napastovao tijelo svoje sestrične nakon što ju je ubio. Dorseyjevi odvjetnici odbacili su navedenu optužbu, rekavši da nije dokazana na suđenju. 

Dorsey se predao policiji tri dana nakon ubojstava i priznao krivnju. On je prvi zatvorenik kojeg je Missouri pogubio ove godine, nakon što su četiri osobe pogubljene u saveznoj državi prošle godine. Njegovi odvjetnici tvrdili su kako je bio uzoran zatvorenik u posljednjih 17 godina. Radio je kao zatvorski frizer i šišao osoblje. 

Odvjetnici su naveli kako je Dorsey u vrijeme incidenta, dva dana prije Božića, patio od psihoze izazvane drogom. Napomenuli su kako je Dorseyjev prvi odvjetnički tim bio suočen s financijskim sukobom interesa tijekom suđenja.

Prvi odvjetnički tim ga požurivao da sklopi nagodbu?

U to je vrijeme Ured javnog pravobranitelja Missourija plaćao odvjetnicima koje je imenovao sud fiksnu naknadu od 12.000 dolara po slučaju. To je nizak iznos, s obzirom na tisuće sati rada koji su inače potrebni u slučajevima ubojstva na sudu.

Odvjetnici tvrde kako je prvi odvjetnički tim požurivao Dorseyja da sklopi sporazum o priznanju krivnje koji nije jamčio da neće biti osuđen na smrt. Bivši sudac Vrhovnog suda Missourija Michael Wolff pisao je guverneru istaknuvši da je sustav plaćanja, koji je u međuvremenu promijenjen, "nedvojbeno utjecao na sve."

Ispričao se žrtvama i rodbini

U peticiji koju je potpisalo više od 70 zatvorskih službenika tvrdi se kako bi kazna trebala biti preinačena u doživotni zatvor zbog dobrog ponašanja. "Brian kojeg poznajem godinama nije mogao nikome nauditi. Brian kojeg poznajem ne zaslužuje biti pogubljen", napisao je jedan od zatvorskih policajaca. 

U svojoj posljednjoj izjavi prije smrti, Dorsey se ponovno ispričao svojim žrtvama i rodbini. "Svojoj obitelji i voljenima koje dijelim sa Sarah te svoj živoj obitelji i Benovim voljenima, potpuno mi je, duboko, silno žao", napisao je.

"Riječi ne mogu izraziti težinu moje krivnje i srama. Još uvijek te volim. Nikad nisam želio nikoga povrijediti. Žao mi je što sam povrijedio njih i tebe", dodao je. Uoči smaknuća, rođaci žrtava nazvali su izvršenje kazne "svjetlom na kraju tunela."

Pročitajte više