U Samoboru održana komemoracija Zlatku Prici

U SAMOBORSKOJ Gradskoj vijećnici danas je održan komemorativni skup u spomen na istaknutog hrvatskog slikara i grafičara Zlatka Pricu, počasnog građanina Samobora, koji je preminuo 5. ožujka u bolnici na Sušaku u osamdeset i sedmoj godini.

Komemorativni skup otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Samobora Marijan Pehar.

Od velikog hrvatskog slikara akademika Zlatka Price oprostili su se Jano Ujvari, gradonačelnik Pricina rodnog Pečuha, ugledni galerist i prijatelj obitelji Prica - Ante Sorić, predstavnik Hrvatske seljačke stranke, čiji je Prica bio dugogodišnji član, Žarko Adamek, zamjenica župana Zagrebačke županije Mirjana Mataušić Pišl, ravnateljica Galerije Prica u Samoboru Vesna Burić i samoborski gradonačelnik Pavao Grom.

Obraćajući se nazočnima u ime Ministarstva kulture, pomoćnica ministra Branka Šulc istaknula je da Zlatku Prici pripada posebno mjesto u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti druge polovice 20. i samoga početka ovoga stoljeća.

Istaknula je da Prica pripada krugu klasika hrvatske moderne umjetnosti čiji je stvaralački opus trajao šest desetljeća koliko je proteklo od njegove prve samostalne izložbe održane u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu 1941.

Njegovi su likovni korijeni vezani uz studij na zagrebačkoj Likovnoj akademiji, osobito uz profesore Ljubu Babića i Omera Mujadžića, gdje, tragajući za vlastitim stvaralačkim identitetom, utvrđuje i svoj temeljni put, rekla je Šulc.

Po njezinim riječima, Prica je težio slobodi stvaralaštva i sintezi svih umjetnosti te je na taj način zauzeo istaknuto mjesto u hrvatskoj umjetnosti 20. stoljeća.

Najvrjedniji izričaji hrvatske likovne umjetnosti sadržani su u Pricinim poslijeratnim ciklusima od Samoborskog, Plodova zemlje, Starskog sve do Opatijskih kišobrana u kojima je naglašena stvaralačka sloboda, iskustvo jezika i egzistencije te njegovo osobno poimanje svijeta, istaknula je Branka Šulc.

Gradonačelnik Pavao Grom u svom je govoru napomenuo da građani Samobora odaju veliku počast i zahvalnost Zlatku Prici koji je Samoboru donirao sedamdesetak svojih najvrjednijih djela kao i vrsne fotografije svoje rano preminule kćeri Vesne Price.

Pokop Zlatka Price obavit će se poslije podne na samoborskom Gradskom groblju.

Pročitajte više