U Sarajevu počela ministarska konferencija SEECP-a

MINISTRI vanjskih poslova devet zemalja jugoistočne Europe te koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek u ponedjeljak su se okupili u Sarajevu na jednodnevnom sastanku kako bi razmatrali pitanja regionalne suradnje.

Ministarski sastanak Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi

(SEECP) okupio je šefove diplomacija Albanije, Srbije i Crne Gore te Bosne i Hercegovine dok su Bugarska, Grčka, Rumunjska i Turska kao punopravne članice ove inicijative zastupljene na nešto nižoj diplomatskoj razini.

Hrvatska u SEECP ima status promatrača i na sarajevskom je skupu zastupa zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović.

Otvarajući konferenciju ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić je u svojstvu predstavnika zemlje koja predsjedava SEECP-om kazao kako ovaj skup ima poseban značaj jer se održava uoči summita Europske unije u Solunu. Po Ivanićevoj procjeni, to je još jedna prilika za zemlje jugoistočne Europe da još jednom analiziraju pripreme za taj važan skup koji bi trebao dati važan poticaj približavanju država regiona EU.

Šef bosanskohercegovačke diplomacije istaknuo je kako kroz SEECP zemlje regije trebaju posebnu pozornost posvetiti pitanjima gospodarske suradnje i suradnje u oblasti infrastrukturnih projekata.

BiH tijekom predsjedanja SEECP-om posebnu pozornost kani posvetiti i borbi protiv organiziranog kriminala u regiji a Ivanić je najavio da će taj važan problem biti razmatran u Sarajevu kada se ondje 18. i 19. lipnja okupe ministri unutarnjih poslova država jugoistočne Europe.

Sastanak ministara vanjskih poslova SEECP trebao bi završiti usvajanjem zajedničke izjave kojom će se definirati prioriteti dalje suradnje u regiji.

(Hina) rm rt

Pročitajte više