U Šibeniku seminar o ravnopravnosti spolova

"Provođenje rodno osviještene politike" naziv je seminara što ga Vladin Ured za ravnopravnost spolova i Centar za edukaciju i savjetovanje žena organiziraju od danas do 5. rujna u Šibeniku za predstavnike županijskih povjerenstava svih četiriju dalmatinskih, Primorskogoranske i Istarske županije te nevladinih udruga s tog područja.

U tom su povodu konferenciju za novinare danas u Šibeniku sazvale predstojnica Ureda Helena Štimac-Radin, koordinatorica Centra Sanja Cesar i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Šibensko-kninske županije Ivana Pedišić.

Hrvatska ima jak državni okvir za promicanje politike ravnopravnosti spolova i jedna od rijetkih zemalja u regiji koja je u tome tako daleko odmaknula, istaknula je Helena Štimac-Radin. No nije moguće učiniti sve u državnim tijelima, treba podizati svijest u lokalnim zajednicama, o čemu postoje rezolucije i preporuke Vijeća Europe, dodala je, istaknuvši kako je ravnopravnost muškaraca i žena osnovni preduvjet demokracije, koja bez žena uopće nije demokracija.

Podsjetila je da je od 21 županije u Hrvatskoj samo sedam osnovalo povjerenstva za ravnopravnost spolova, a da zastupljenost žena u tijelima vlasti, posebno lokalnih, nimalo ne zadovoljava.

"U Hrvatskom saboru udio žena je 22 posto, u županijskim skupštinama 13 posto, u gradskim vijećima 14 posto, a u općinskim samo sedam posto. U Hrvatskoj je, osim toga, samo 14 gradonačelnica. Zajednički je cilj da se nakon lokalnih izbora u svibnju iduće godine taj postotak bitno poveća", rekla je, dodavši kako je dokazano da do vidljivih i kvalitetnih promjena u politici dolazi tek s tridesetpostotnom zastupljenosti žena u tijelima vlasti.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Šibensko-kninske županije Ivana Pedišić iznijela je podatke po kojima je zastupljenost žena u Skupštini i izvršnoj županijskoj vlasti 20 do 30 posto, što je više od hrvatskog prosjeka.

Seminar će u hotelu "Jadran" u Šibeniku službeno biti otvoren večeras, a osim sudionika i gosta bit će nazočna i jedna od 14 hrvatskih gradonačelnica, šibenska, Nedjeljka Klarić.

(Hina) xžpod ymć

Pročitajte više