U sjeni iračke krize, gasi se bliskoistočni mirovni proces

UZ SVA događanja oko mogućeg rata u Iraku i podjele međunarodne zajednice oko tog pitanja, drugi je događaj prošao gotovo neprimjetno: mirovni proces na Bliskom istoku tiho je odumro.

Naravno, bliskoistočni mirovni pregovori nisu i službeno propali, ali događaji od proteklih mjeseci ukazuju na to.

U govoru nedavno održanom na American Enterprise Instituteu u Washingtonu, američki predsjednik George W. Bush najveću je pažnju posvetio pitanju Iraka. Ali gotovo je neprimjetno prošla rečenica kojom je on izraelsko-palestinskim mirovnim pregovorima zadao ´poljubac smrti´.

Bush je u tom govoru, održanom uoči pobjede izraelskog premijera Ariela Sharona na općim izborima održanim u siječnju, dao punu podršku Sharonovom stajalištu o pregovorima s Palestincima. Niti jedno se pitanje mirovnog procesa neće raspravljati sve dok se ne promijeni čelništvo palestinske strane i dok se ´ne okonča terorizam´, kazao je Bush. Ali tko će objaviti ´kraj terorizma´?

Sharon naravno ima svoj vlastiti program, koji ne uključuje ozbiljne pregovore s Palestincima u bližoj budućnosti. Novo izraelsko vodstvo je ustvari odlučilo pričekati razvoj iračkog pitanja prije pokretanja ozbiljnih mirovnih pregovora. Sharonu, dakle, nije u interesu objaviti službeni kraj terorizma.

Bush je zaokupiran Irakom i Bliski istok nije na vrhu tema američke vanjske politike. Analitičari ipak smatraju da je američki predsjednik unatoč tome mogao napraviti više od onoga što je dosada učinio. Mogao je, na primjer, zatražiti od Sharona da obustavi izraelsko naseljavanje palestinskih pdoručja, ili, kao što je to učinio njegov otac, kazniti izraelsku vladu tako da ne isplati iznose (koji su puno više od nominalnih iznosa - odnosno oko 500 milijuna dolara godišnje) koje izraelska vlada koristi za izgradnju židovskih naselja na palestinskim područjima.

Ali mlađi Bush, pokušava marginalizirati predsjednika palestinske samouprave Jasera Arafata i želi da on s vremenom nestane s političke scene.

Gotovo paradoksalno taj bi Bushov korak mogao imati upravo suprotan učinak - dati Arafatu važniju ulogu budući da on sam mora odlučiti hoće li ili kada će odstupiti sa svog položaja.

Istovremeno, tzv. pregovaračka ´četvorka´ (SAD, Rusija. EU i UN) - efektivno je bez posla.

Dok se sve to polagano događa u sjeni rata u Iraku, neki od članova American Enterprise Instituta vode kampanju promoviranja američkog napada na Irak. Prije nego što su republikanci preuzeli vlast u SAD-u, Richard Perle, Douglas Feith (danas treći čovjek Pentagona) i još neki američki političari tadašnjem su izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu predočili dokument nazvan ´Učiniti jasan prekid´. U tom se dokumentu predlaže da se ukloni irački predsjednik Sadam Husein jer bi to bi učinkovit put preuređenja Bliskog istoka u korist Izraela.

U dokumentu se tvrdi da bi Izrael od napada na Irak imao koristi koje bi, prema istraživanju, uključivale i to da Izrael bolje prihvate njegovi bliskoistočni susjedi, jednom kada narodi tih zemalja otkriju prednost življenja u demokratskom okruženju.

To je zapanjujući koncept, koji uključuje i promjenu gotovo svih vlada na Bliskom istoku, uključujući i vlade Saudijske Arabije, Egipta i drugih tradicionalnih američkih saveznika u regiji.

Nije jasno je li Bushova administracija prihvatila taj plan i njegove posljedice.

Ali umjereni američki Židovi već su izrazili strahovanja da bi rat u Iraku doveo do novog osjećaja mržnje prema SAD-u i Izraelu i novih prevrata u svjetskom poretku.

Pročitajte više