U škole se vraća osuda NDH

OD JESENI u hrvatske škole vraća se potpuna osuda režima NDH, potvrdila je za Slobodnu Dalmaciju Loranda Miletić, viša savjetnica za povijest i povijest umjetnosti iz Agencije za odgoj i obrazovanje, koja je jedna od autora edukativnog programa Spomen-područja Jasenovac, namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, u dobi od 13 do 18 godina.

O kada je donesena odluka da se 27. siječnja obilježava kao Dan sjećanja na žrtve holokausta, u zadne četiri godine došlo je do potpunog preokreta u nastavi o holokaustu. Oko 350 nastavnika već je prošlo kroz edukaciju o holokaustu u Hrvatskoj, a dvije su grupe nastavnika bile na edukaciji u Izraelu.

Miletić objašnjava da se u suradnji s Kućom Anne Frank iz Amsterdama, Hrvatska se uključila u Program borbe protiv antisemitizma i ostalih oblika diskriminacije. Agencije radi i na suradnji sa zakladom Shoah, koju je osnovao čuveni redatelj Steven Spielberg s ciljem da se snime svjedočanstva onih koji su preživjeli fašistički progon, a u Hrvatskoj je do sada snimljeno 320 takvih svjedočanstava.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa radi na projektu tiskanja postera koji donose priče Pravednika među narodima, i koji će nakon dovršenja biti poslani školama.

Ovi sadržaji trebali bi ulaskom u nastavu značajno poboljšati znanje učenika o holokaustu, odnosno o režimu NDH, čiji je karakter u udžbenicima koji se trenutačno koriste u osnovnim, a naročito u srednjim školama, još uvijek slabo naglašen, kao rezultat relativizirajućeg pristupa tijekom 90-ih.

Posebnu ulogu u poučavanju o holokaustu i ljudskim pravima trebalo bi od ove godine imati Spomen-područje Jasenovac sa svojim novim muzejskim postavom i novouređenim Edukacijskim centrom. Predviđeno je da o najmračnijim dijelovima prošlosti učenici u manjim grupama uče upravo u Jasenovcu gdje bi koristeći se postavom muzeja, obrađivati šest zadanih tema.

Pročitajte više