U školu u Americi ravnatelj postavio besplatne veš mašine da spriječi nasilje

Screenshot: CBS News

RAVNATELJ srednje škole West Side High School u gradu Newarku u američkoj saveznoj državi New Jersey u školu je postavio besplatnu perilicu rublja kako bi spriječio maltretiranja koja trpe pojedini učenici zbog prljave odjeće, piše CNN.

Nasilje u školi zbog prljave odjeće

Akbar Cook, ravnatelj srednje škole West Side High School u Newarku u državi New Jersey, rekao je da se mnogi tamošnji učenici suočavaju s ponižavanjem od strane svojih kolega jer si ne mogu priuštiti čistu odjeću.

To ga je potaknulo da u zgradu škole postavi besplatnu perilicu rublja kako bi smanjio stopu vršnjačkog nasilja među djecom u svojoj školi. S početkom nove školske godine 4. rujna u zgradi škole bit će postavljena perilica rublja.

Sram tjera učenike od škole

Djeca koja si nisu mogla priuštiti čistu odjeću suočavala su se s neprestanim zadirkivanjem kad god bi se pojavila u prljavoj odjeći. Njihovi kolege iz razreda ponekad bi ih fotografirali te objavili te fotografije na društvenim mrežama.

Cook je čuo razgovore učenika. Vidio je i postove te je ubrzo posumnjao da je nasilje u školi glavni razlog kroničnog izostajanja s nastave 85 posto njegovih učenika.

"To su sve dobra djeca koja žele učiti, a koja triput ili pet puta mjesečno izostaju s nastave jer su maltretirana zbog prljave odjeće", izjavio je Cook za CNN.

"Čak sam promijenio nijanse školske uniforme u tamnije kako bi mogle proći više dana bez pranja, no čak i uz tu mjeru učenici su pazili da izgledaju dovoljno čisto da mogu pohađati nastavu", dodaje.

Ravnatelj se prije dvije godine prijavio za dobivanje potpore od fondacije povezane s jednim od glavnih komunalnih poduzeća u Newarku, PSE&G-om. Od njega je bespovratno dobio 20.000 dolara kako bi mogao pretvoriti staru školsku nogometnu svlačionicu u prostoriju za pranje rublja.

Čist početak školske godine

Obnova je sada gotova.

Prostorija sadrži pet perilica, pet sušilica i zalihu deterdženta koji im je doniran iz svih dijelova države. Školska socijalna radnica Jamila Hammond rekla je za WCBS da je dobar osjećaj pomoći učenicima koji žele ići u školu, ali ih je sram zbog odjeće.

Praonica je učenicima besplatno dostupna između 15 i 18 sati. Za to vrijeme odrasli nadzornik drži učenike na oku i pomaže im u usvajanju važnog životnog umijeća postizanja samodostatnosti.

"Moja djeca su borci, samo im je potreban dobar način da se izbore za sebe te da budu ponosni na svoja postignuća", izjavio je Cook za CNN.

Pročitajte više