U Sloveniji stupio na snagu zakon o ratifikaciji sporazuma o Krškom

OBJAVLJIVANJEM u službenom listu u Sloveniji je u petak stupio na snagu zakon o ratifikaciji međudržavnog sporazuma o nuklearci Krško, što ga je slovenski parlament donio 25. prošlog mjeseca.

Kako je javila slovenska agencija STA, po pravnom slijedu sada ministarstvo vanjskih poslova mora diplomatskom notom obavijestiti Hrvatsku da su ispunjeni svi pravni uvjeti da se međudržavni sporazum o nuklearci počne ostvarivati.

Sam sporazum stupio bi na snagu s danom kad diplomatska nota stigne u Zagreb. Budući da je pregovorima dviju država u vezi sa sporazumom postignuto ´prebijanje´ međusobnih potraživanja i obveza do 30. srpnja prošle godine, potrebni su novi pregovori između budućih suvlasnika u nuklearki, hrvatskog HEP-a i slovenskog Eles Gena, o neisporučenoj struji Hrvatskoj od tog datuma do stupanja sporazuma na snagu, tumače slovenski izvori koje prenosi STA.

U Sloveniji je dominantno mišljenje, koje je proteklih tjedana navodio tisak, da bi najbolje bilo da HEP svoju struju iz Krškog počne preuzimati sa početkom iduće godine, budući da su i HEO i Eles Gen svoje planove o nabavi električne energije u ovoj godini već zatvorili.

Pročitajte više