U Sloveniji u užarenom autu umrlo dijete

Ilustracija: Shutterstock

DANAS prije jedan sat poslijepodne prolaznica u mjestu Lovrenc na području općine Prebold, nedaleko od Celja, naišla je na dijete zatvoreno u automobilu. Unatoč brzoj intervenciji Hitne pomoći i vatrogasaca, dijete je umrlo, javlja Delo.

Vatrogasci su izvukli dijete, aktiviran je i vojni helikopter, ali djetetu nije bilo spasa. U tijeku je očevid. Nacionalni institut za javno zdravstvo poslalo je apel roditeljima da nikad ne ostavljaju dijete u automobilu jer visoka temperatura vrlo brzo može biti kobna.

"Vrućina u parkiranom automobilu brzo raste i ubija", upozoravaju. Naglašavaju da malo otvoren prozor automobila nema gotovo nikakav učinak i ne sprječava kobno zagrijavanje unutrašnjosti vozila. Ne pomaže ni prethodno hlađenje automobila klimom jer je za samo nekoliko minuta temperatura ista kao i vani, a onda samo raste.

Upozoravaju i da se pri vanjskoj temperaturi od 21 Celzijev stupanj ili nižoj za sunčanih dana automobil zagrije za manje od deset minuta tako da vrućina može ugroziti život.

Pročitajte više