U Španjolskoj pronađena masovna grobnica iz doba građanskog rata

ŠPANJOLSKI su istražitelji otkrili masovnu grobnicu s 45 tijela iz doba španjolskog građanskog rata (1936-1939), objavljeno je u nedjelju.

U grobnici, otkrivenoj na području regije Kastilja-Leon, nalaze se tijela 45 muškaraca, vjerojatno republikanaca koji su u rujnu 1936. godine iz zatvora u Burgasu krenuli "na razmjenu", ali samo da bi stigli u blizinu stare autoceste prema Madridu, gdje su strijeljani.

Skupina španjolskih antropologa, arheologa i forenzičara proteklih su 12 dana ekshumirali tijela iz grobnice. Ona su prevezena u Madrid gdje će ih se pokušati identificirati.

Nacionalisti odani generalisimusu Franciscu Francu i njihovi republikanski neprijatelji pobili su tisuće zarobljenika i civila tijekom građanskog rata. Za vrijeme trajanja Francove dikture, do njegove smti 1975. godine, svim nacionalističkim borcima iz građanskog rata pružani su službeni pogrebi, dok su republikanski simpatizeri to činili kriomice ili se čak nisu usudili tražiti svoje mrtve iako su znali lokacije njihova pogubljenja.

Pročitajte više