U splitskom ´Plovputu´ ove godine još 50 svjetionika na daljinsko upravljanje

USTANOVA za održavanje pomorskih plovnih putova na hrvatskom Jadranu splitski ´Plovput´ ove će godine uključiti još 50 svjetionika i obalnih svjetala u sustav daljinskog nadzora pa će se njihov broj povećati na sto, ističe direktor ´Plovputa´ Ante Čulić.

Dodaje kako je riječ o nastavku provedbe velikog projekta modernizacije pomorske signalizacije.

Prošle je godine u daljinski nadzor uključeno 47 točaka na Jadranu i uređeno nadzorno središte u Splitu iz kojeg operateri mogu upravljati pomorskom signalizacijom. Tako se u svakom trenutku zna što se događa s kojim svjetlom pa se vrlo brzo može djelovati u slučaju potrebe, kvara ili poremećaja, a plovidba hrvatskim Jadranom, naglašava Čulić, postaje još sigurnijom.

U razgovoru za Hinu Čulić kaže da je ´Plovput´ nabavio i opremu za uvođenje u sustav daljinskog nadzora još 50 svjetala što će biti učinjeno iduće godine. U 2004. modernizirat će se i pod daljinskim nadzorom će biti svi objekti pomorske signalizacije na Jadranu.

´Riječ je o vrlo opsežnu i zahtjevnu poslu, koji nije moguće obaviti preko noći, i koji vrijedi oko sedam milijuna kuna. Taj novac ulažemo u sigurnost plovidbe hrvatskim Jadranom, a to nam je i glavna zadaća´, kaže Čulić.

Pročitajte više