U Splitu ove godine pet osoba zaraženo HIV-om

OD POČETKA godine Zavod za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije registrirao je pet novih osoba zaraženih HIV-om, no, među njima nema niti jedne od 30-ak osoba koje su se na AIDS testirale u proteklih sedam dana, izjavio je danas ravnatelj Zavoda dr. Mladen Smoljanović.

Posljednih sedam dana dnevno je na HIV testirano čak do pet osoba na dan, ranije samo jedan do dva, a razlog je tomu nedavna smrt ukrajinske prostituke Olene Popikove u Mostaru, ali i javno upozorenje dr. Smoljanovića da u Splitu i okolici postoji više osoba koje prostitucijom šire zarazu.

"Riječ je o ovisnicima i prostitukama, a premda se zna o kojim je osobama riječ, ne postoji zakonsko uporište za njihovo kažnjavanje niti za sprečavanje njihovih spolnih odnosa", rekao je. Prema Smoljanovićevim riječima, policija i Državno odvjetništvo "mogu reagirati samo ako onaj koga su zarazili protiv njih podnese kaznenu prijavu za svjesno širenje zaraze, što nitko do sada nije učinio, iako je sasvim sigurno da takve osobe postoje".

Dr. Smoljanović, međutim, upozorava kako će od 30-ak testiranih osoba od početka tjedna, čiji su nalazi negativni, najmanje polovica morati ponoviti testiranje za mjesec dana, kako bi se sa sigurnošću moglo tvrditi da nisu zaraženi.

Od rizičnog spolnog odnosa do trenutka testiranja, kaže dr. Smoljanović, mora proći najmanje tri mjeseca kako bi virus reagirao na testove. Očekuje se kako će i idućih dana Zavod biti "zasut" pozivima radi testiranja.

Većina testiranih osoba stiže iz Spita i drugih mjesta na području Županije, najviše iz graničnog područja s BiH, a samo jedna iz te države. Niti jedan do sada testirani nije priznao spolni odnos s Ukrajinkom i svi tvrde da su posljednji rizični odnos imali prije više od tri mjeseca.

Prošle godine registrirano je također pet novozaraženih osoba, 2002. četvero, a 2001. i 2000. godine po petero.

Od početka testiranja Zavod je registrirao ukupno 66 zaraženih osoba. Trideset ih je u međuvremenu oboljelo, a 18 ih je umrlo. Preostalih 36 nije oboljelo, ali su nosioci virusa - odnosno, pozitivni su na HIV i kao takvi potencijalno opasni za one s kojima stupaju u spolne odnose.

Sve su takve osobe, kaže dr. Smoljanović, upozorene na rizik koje nose sa sobom te na odgovorno ponašanje prema onima s kojima imaju tjelesne kontakte.

Međutim, svi se, očito, toga ne pridržavaju, stoga je nužno upozoriti i sve one koji s potencijalno rizičnim osobama, ovisnicima i prostitukama, stupaju u spolne odnose, da to ne čine.

Oni koji sumnjaju da su u takvim kontaktima zaraženi neka slobodno dođu u Zavod za javno zdravstvo i potpuno anonimno i besplatno obave testiranje, pozvao je dr. Smoljanović.

Pročitajte više