U Splitu šok presudom Gotovini: "Ne bi mu Milošević dao 24 godine"

U SPLITU šok presudom generalu Gotovini. Predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić duboko je potresena presudom, koja je, kaže, nepravedna i nepoštena.

"Mi Hrvati sami smo sebi najveći neprijatelji. Nismo smjeli dopustiti da generali budu izručeni. Ovo je nepošteno suđenje", konstatirala je Bečić.

Kerum: Presuda je strašna

Gradonačelnik Kerum užasnut je vijestima iz Haaga. "Presuda je strašna. Bog im je dao križ da ga nose. Nekome lakši, nekome teži. Gotovina nosi najteži. On je naš heroj, dao nam je državu, a što smo mi napravili? Ja ga volim, i cijela moja familija. I Tuđmana i sve njih, koji su stvorili našu državu. Ovo je sramotno", kazao je Kerum.

Zamjenik Jure Šundov, pukovnik je HV-a, i ne može se oteti dojmu da se sudilo cijeloj državi i svima koji su branili Hrvatsku. "Gotovina i generali nisu izvršili agresiju izvan Hrvatske, oni su oslobađali okupiranu Domovinu, i to je časna dužnost. Nadam se da će u žalbenom postupku biti donesena drugačija odluka. Ovom presudom, bez obzira što nije pravomoćna, stavljena je hipoteka na Hrvatsku i nadam se da će hrvatsko vodstvo napraviti plan da sve da se skine hipoteka sa države i naroda", kazao je Šundov.

SDP: Kao da se prije donijela presuda pa se naknadno tražili argumenti

Presuda generalu Gotovini ujedinila je desnicu i ljevicu u Splitu. Presudom je razočaran i šef splitskog SDP-a Marin Jurjević.

"Osobno nikada nisam prihvatio sintagmu udruženog zločinačkog poduhvata. Kao da se prije donijela presuda, a onda tražili argumenti za nju. Ovo sliči na tražnje naknadnih žrtava od ljudi koji predstavljaju simbol Domovinskog rata. To duboko dovodi u pitanje pravednost ovog suda", konstatirao je Jurjević.

HSP: Hrvatska Vlada je kriva za ovakvu presudu

"Da je sudbeno vijeće bilo u sastavu Dobrica Ćosić, Jovan Drašković i Mile Martić, da je sud bio na Palama ili u Požarevcu, presuda ne bi bila ni upola kakva je bila. Smatram da je hrvatska Vlada kriva za ovu situaciju, jer je iz presude vidljivo da je cijela Hrvatska stvorena na zločinačkom pothvatu. Po ovome naša država nije uopće legitimna. Gotovini ne bi Milošević dao 24 godine", izjavio je šef splitskog HSP-a Hrvoje Tomasović.

Pročitajte više