U Srbiji djeluje između 35 i 40 organiziranih kriminalnih skupina

MINISTAR unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić, u intervjuu agenciji Beta rekao je da u Srbiji trenutno postoji između 35 i 40 organiziranih kriminalnih skupina koje obuhvaćaju između 300 i 400 osoba.

Pored toga u Srbiji postoji još oko 300 i 400 sigurnosno zanimljivih osoba koje srpska policija također nadzire kao i 14 ostalih kriminalnih skupina ili pojedinaca koji se bave raznim vrstama tzv. općeg kriminala.

Najveći broj kriminalnih skupina bavi se kriminalom koji donosi najveću zaradu, a to je trgovina narkoticima i oružjem, a ponekad i rijetkim životinjskim vrstama.

Dačić je rekao da su neke od navedenih skupina u fazi nestajanja zbog uhićenja njihovih pripadnika, međutim priznao je da neke nove skupine nastaju, a policija ozbiljno radi na njihovom uništavanju.

Dodao je kako srpska policija neće tiskati "bijelu knjigu" koja bi mogla biti dostupna kriminalcima koji bi pak tako mogli doznati ono što policija zna o njima. Policija u Srbiji prikuplja podatke o svim operativno interesantnim, a ti podaci se objedinjuju u jednu središnju bazu u kojoj je moguće vršiti pretrage po imenima, prezimenima, nadimcima i ostalim kategorijama.

Srpski ministar policije kaže da se znatno povećao broj razriješenih kaznenih dijela i on se sada kreće između 70 i 75 posto. Uz to policija je popravila statistiku u pogledu otkrivanja počinitelja krađa te se sada ta brojka kreće na 60 posto otkrivenih počinitelja svih krađa.

Također je rekao da je Srbija od tranzitnog prešla na tržište u kojem državljani Srbije sada djeluju kao oni koji se nalaze na licu mjesta i organiziraju distribuciju droge prema zemljama zapadne Europe.

Zbog toga je, istakao je Dačić, važna dobra suradnja srpske s policijama susjednih zemalja u regiji. Zaključio je kako se srpska vlada odlučila ozbiljno uhvatiti u koštac s organiziranim kriminalom u Srbiji što je uostalom već više puta najavio u srpski predsjednik Boris Tadić.

R.I.
Foto: Aleksandar Dimitrijević / Cropix

Pročitajte više