U Srbiji i Crnoj Gori dan žalosti zbog napada na Srbe na Kosovu

U SRBIJI i Crnoj Gori danas je Dan žalosti zbog masovnih napada na Srbe i spaljivanja njihove imovine i vjerskih objekata na Kosovu.

Elektonski mediji od subote pozivaju sve koji hranom, lijekovima, odjećom, ali i prikolicama i šatorima , mogu pomoći Srbima na Kosovu, to i učine i odaziv je veliki.

Dopredsjednik vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je u subotu navečer da je zaustavljeno etničko čišćenje na Kosovu i da je uspostavljena "labava ravnoteža". On je u izjavi za RTS rekao i "da je NATO odlučan zadržati postignutu "labavu ravnotežu" i zaštititi Srbe i ostalo nealbansko stanovništvo, a Vojska Srbije i Crne Gore je spremna priteći u pomoć ako dobije službeni poziv KFOR-a". Labus je rekao da će predsjednik vlade Srbije Vojislav Koštunica 23.ožujka u Bruxelles, a onda i u ostalim europskim prijestolnicama, izložiti plan srpske vlade za rješavanje kosovskog pitanja. Srpska vlada će se zalagati za slično političko rješenje kao u Bosni i Hercegovini, jer je dalo dobre rezultate, rekao je dopredsjednik vlade Srbije, dodajući da su se "tamo oni koji su otišli tijekom rata vratili, 90 posto imovine je vraćeno, pa nešto slično treba primjeniti i na Kosovu".

Beogradski dnevnik "Politika" objavio je u nedjelju pismo sandžačkog muftije Muamera Zukorlića srpskom premijeru Vojislavu Koštunici u kojem Zukorlić od nadležnih organa državne uprave zahtijeva da zajamče sigurnost pripadnicima Islamske zajednice i islamskih objekata na području Srbije. Zukorlić upismu podsjeća na događaje u Beogradu, Nišu i Novom Sadu kada su zapaljene džamije i polupani prozori na objektima islamske zajednice. Kako se doznaje, polupani su i prozori na džamiji u Malom Zvorniku, a u opasnosti su i one u drugim naseljima s većinskim srpskim stanovništvom, dok je sigurnost stanovnika muslimanskog naselja u Loznici izravno ugrožena, navodi Zukorlić u pismu Koštunici.

Pročitajte više