KORONAVIRUS U SVIJETU

U Srbiji krenulo ukidanje strogih mjera, cijepljeno više od 5 milijuna ljudi

Ilustracija: EPA

SRBIJA je premašila pet milijuna danih doza cjepiva protiv koronavirusa i na snagu je stupilo opuštanje epidemioloških mjera, čime se ukida ograničenje radnog vremena, dopuštaju sportske manifestacije i masovni skupovi, uz ograničen broj publike i sudionika.

 

Veleposlanici država članica Europske unije dogovorili su se da se zbog povoljne epidemiološke situacije Srbija, uz Sjedinjene Države, Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Tajvan, stavi na popis sigurnih zemalja iz kojih se može putovati u EU.

U Beogradu cijepljeno više od pola građana

Srpske zdravstvene vlasti objavile su da je od početka imunizacije, 24. prosinca 2020., zaključno sa 16. lipnja dano ukupno 5.029.548 doza cjepiva. Od toga su 2.668.973 osobe primile prvu dozu, a docijepljeno ih je 2.360.575. Postotak ukupno cijepljenih je oko 44.3 posto, dok je 40.07 posto stanovnika primilo obje doze, a u kampanji prednjači Beograd s više od polovice cijepljenih građana (52.2 posto).

Danas je počela i isplata po 3000 dinara svim građanima koji su cjepivo primili do 31. svibnja, jedna od mjera kojima država potiče kampanju cijepljenja. Odluku Kriznog stožera o popuštanju epidemioloških mjera na državnoj razini prati i uredba kojom se dopušta ulazak u Srbiju stranim turistima s kruzera koji krstare Dunavom, uz negativan brzi antigenski test.

"To je važan korak prema oporavku cjelokupnog gospodarstva i poboljšanju ekonomske situacije u zemlji", ocijenila je ministrica trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Udruga organizatora festivala priopćila je da je od vlasti dobila suglasnost za održavanje festivala, pod uvjetom da posjetitelji imaju potvrdu o cijepljenju, antitijela nakon preboljenja covida-19 ili da su negativni na PCR ili brzom antigenskom testu.

Dopuštenja su među prvima dobili lipanjski festival Arsenal u Kragujevcu i novosadski Exit u srpnju, koji ove godine obilježava dva desetljeća postojanja, a organizatori najavljuju spektakl, uz brojne zvijezde svjetske glazbene scene. Dozvole očekuju i festivali u kolovozu - Lovefest i Beer Fest u Beogradu te jazz festival Nišville u Nišu.

Pročitajte više