U srijedu se potpisuje memorandum o ratnoj odšteti Crne Gore Hrvatskoj

MEMORANDUM kojim će Crna Gora nadoknaditi Hrvatskoj štetu za opljačkan stočni fond u Konavlima potpisat će sutra hrvatski i crnogorski ministri poljoprivrede u Cavtatu.

Tim će činom Crna Gora platiti oko 400 tisuća eura za uništenje stočnog fonda u Konavlima, odnosno za 650 krava opljačkanih s tamošnje farme "Agrum Gruda".

Prvi je to čin kojim Crna Gora nadoknađuje štetu nastalu u agresiji, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Ministar Petar Čobanković Memorandum će potpisati s crnogorskim ministrom Milutinom Simovićem, a potpisivanju će nazočiti i hrvatski i crnogorski predsjednici Stjepan Mesić i Filip Vujanović.

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić proteklih je dana izjavio da ukupnu ratnu odštetu Hrvatskoj, pa i za Dubrovnik, može platiti samo onaj tko na Međunarodnom sudu pravde možda bude osuđen za agresiju.

Krivokapić je rekao i da se ne može govoriti o modelu ratne odštete koju je Podgorica najavila da će platiti Hrvatskoj, nego o "donacijama koje Crna Gora daje hrvatskim građanima kao osjećaj moralne odgovornosti".

Konavoski memorandum potpisat će se na sjednici Hrvatsko-crnogorskoga međudržavnog savjeta.

Pročitajte više