U SUBOTU STUPA NA SNAGU SPORAZUM EU IZ NICE

Sporazum iz Nice, prihvaćen na summitu EU u prosincu 2000., stupa napokon u subotu na snagu, čime se uvode institucionalne promjene potrebne za širenje Europske unije na istok.

´(Nica) je utrla put prvome mirnom ujedinjenju europskoga kontinenta´, ocijenio je u petak predsjednik Europske komisije Romano Prodi u priopćenju objavljenom tim povodom.

´Osim toga, Nica će Europi omogućiti djelotvornost jer u nekim dijelovima dokida pravo zemalja na veto´, kaže Prodi.

Sporazum predviđa 732 člana Europskoga parlamenta, a sad ih je 626, uz novu podjelu mjesta. Komisija će imati 25 članova, a sad ih ima 20. Pet velikih država više nemaju i drugoga člana Komisije.

Osim toga, na novi se način definira težina glasa u Vijeću ministara EU-a da bi u Uniju moglo ući deset novih članica.

Sporazum je moralo ratificirati svih 15 zemalja članica, a posljednja je to učinila Irska na referendumu u listopadu prošle godine. Bio je to drugi referendum, jer su u prvome irski glasači odbacili Sporazum iz Nice.

Neki su političari, među njima i Prodi, znali kritizirati Sporazum kao nezgrapan i složen dokument, piše Reuters, ali su ga vidjeli i kao presudan za nastavak širenja Unije.

Institucionalne promjene predviđene Sporazumom u zbilji na snagu stupaju tek 2004. kad će u 1. svibnja Uniji pristupiti nove članice. Glasači će u lipnju te godine izabrati novi Europski parlament, a u studenome i 25-članu Europsku komisiju.

Pročitajte više