u Zagreb stiže izložba "Čileanska umjetnost: prelazeći granice"

Putujuća izložba suvremene čileanske umjetnosti "Čileanska umjetnost: prelazeći granice" kulturni je projekt kojega će zagrebačka publika u Klovićevim dvorima moći vidjeti od 2. prosinca do 30. siječnja iduće godine, priopćilo je Veleposlanstvo Čilea u Hrvatskoj.

Riječ je o izložbi na kojoj će se devedesetak čileanskih umjetnika, kako mladih tako i onih već priznatih u umjetničkim krugovima, predstaviti svojim djelima izvedenim u raznim tehnikama, što uključuje slikarstvo (25 slikara), skulpturu (14 kipara), grafiku (osam grafičara), video (dva umjetnika), instalacije (dva umjetnika), tekstil (tri umjetnika), crtež (pet crtača), fotografiju (osam fotografa) i umjetničke predmete (14 umjetnika), te petero umjetnika u drugim tehnikama, stoji u priopćenju.

Kako se dodaje, tematika je raznovrsna i svako je djelo zaseban prostor koji nas vodi kroz osebujne predjele unutarnje ili vanjske.

Tako će se na izložbi moći pratiti problematika čileanskog čovjeka, neki njegovi simboli i dio svijeta koji ga okružuje.

Tu su i pitanja što ih postavljaju stanovnici bilo kojeg kraja svijeta, a odnose se na identitet, transcedenciju, ljubav, smrt i samoću, piše u priopćenju čileanskog veleposanstva.

Broj umjetnika i njihovih djela obuhvaćenih izložbom čine je najvećom umjetničkom izložbom koja je tijekom posljednjih godina krenula iz Čilea, a umjetnike su za izložbu odabrale kustosica izložbe Patricia Ready i izvršna potpredsjednica Korporacije za kulturu Lo Barnechea - COBA Drina Rendić.

Izložbu će nakon zagrebačke publike imati prilike vidjeti i publika glavnih gradova Austrije, Mađarske, Poljske, Češke i Rumunjske.

Pokrovitelji zagrebačke izložbe su Ministarstvo vanjskih poslova Čilea i Veleposlanstvo Čilea u Hrvatskoj.

(Hina) xsdju/pp yaz

Pročitajte više