U zagrebačkoj katedrali proslava Papina dana

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj msgr. Francisco Javier Lozano predvodio je večeras u zagrebačkoj katedrali svečano misno slavlje u prigodi proslave Papina dana, uz 26. obljetnicu pontifikata pape Ivana Pavla II. L

U misnom slavlju sudjelovali su i zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, vojni ordinarij Juraj Jezerinac, pomoćni biskup zagrebački Vlado Košić, članovi prvostolnoga Kaptola zagrebačkog i Prebendarskog zbora te brojni svećenici Zagrebačke nadbiskupije.

U propovijedi zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić istaknuo je kako je papinstvo jedinstvena služba, koju Gospodin povjerava vođi apostola da predvodi Crkvu u jedinstvu i ljubavi.

Posebice je naglasio da se i Crkva u hrvatskom narodu pridružuje cjelokupnoj Katoličkoj crkvi, koja ovih dana upućuje zahvalne molitve Bogu za bogati pontifikat pape Ivana Pavla II.

Kardinal Bozanić, osvrčući se na 26 godina pontifikata pape Ivana Pavla II. podsjetio je kako je upravo on uveo Katoličku crkvu u slavlje Velikog jubileja, godine 2000., pozivajući svakoga čovjeka da se osobno otvori milosti Gospodnjoj, te potaknuvši ljude na obraćenje i pronalaženje putova pomirenja i oprosta.

"Mi smo duboko zahvalni Svetom Ocu za tri pastoralna pohoda Hrvatskoj - 1994., 1998. i 2003. godine, a kao katolici istoga hrvatskog naroda, zahvaljujemo i za dva pohoda Crkvi u Bosni i Hercegovini, 1997. i 2003. godine", istaknuo je kardinal Bozanić.

"Iskreno smo zahvalni za ljubav koju je Papa uvijek i na različite načine iskazivao hrvatskom narodu, očitovanu ponajprije svojom blizinom u najtežim trenucima naše nacionalne povijesti, te priznanjem hrvatske države", dodao je kardinal Bozanić.

Naglašavajući ulogu Svetog Oca kao vrhovnog poglavara Katoličke crkve u današnjem vremenu, zagrebački nadbiskup rekao je kako Papa svjedoči Božju nazočnost u Crkvi, te, na ulasku u novo tisućljeće, nastoji svijetu ukazati na pravi put jer se, kako je kazao, "čovječanstvo našlo pod jarmom proturječnosti vlastitog djelovanja te je nesposobno u poštivanju prava svakog čovjeka".

"Crkva mora proširiti prostor i otvoriti se što dubljem dijalogu sa svijetom, nastojeći otkriti pozitivne znakove istine, te usred povijesnih proturječnosti postati proročkim glasom kako bi pronašla putove zajedništva s braćom i sestrama drugih Crkava, da ujedinjeni slave Boga, te zajedno s pripadnicima drugih vjera grade svijet mira i bratskog zajedništva", poručio je kardinal Bozanić uz proslavu 26. obljetnice pontifikata pape Ivana Pavla II.

Na završetku misnog slavlja apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj msgr. Francisco Javier Lozano posebno je zahvalio kardinalu Bozaniću na večerašnjoj euharistiji i svim sudionicima misnog slavlja, dodavši kako Papa posebno voli i cijeni hrvatski narod.

"Svetom Ocu danas su potrebne molitve svih vjernika kako bi i dalje vodio Crkvu", rekao je apostolski nunciji msgr. Lozano.

(Hina) xat ysp

Pročitajte više