U Zagrebu se pere novac iz pljačke stoljeća?

U PONEDJELJAK poslijepodne policija je u poslovnici Zagrebačke banke uhitila hrvatskog državljanina Marjana M. koji je u više navrata u banci u Jurišićevoj ulici na svoje devizne račune polagao funte ukradene u "pljački stoljeća" u Belfastu, kad su nepoznati počinitelji ukrali nevjerojatnih 26,5 milijuna funti, doznaje Jutarnji list.

Marjan M. je, naime, pokušao "oprati" ukradeni novac tako što je sporne funte u 30-ak transakcija položio na svoj račun, nakon čega je novac s istog računa podizao u drugim valutama.

Iako su u hrvatskom MUP-u i zagrebačkoj policiji demantirali tu informaciju, ustvrdivši da su serijski brojevi novčanica provjereni u londonskom sjedištu Interpola, sjevernoirska policija tvrdi da ih hrvatski MUP nije kontaktirao.

No, Jutarnji list u posjedu je nekoliko internih dokumenata Zagrebačke banke, iz kojih se jasno vidi da se serijski brojevi novčanica koje je Marjan M. pokušao položiti na svoj devizni račun podudaraju sa brojevima novčanica koje je objavila Northern Bank Limited iz Belfasta. Među tim dokumentima nalazi se i dopis Sektora maloprodaje od srijede, kojim se djelatnike banke obavještava da su se "u poslovnici Zagrebačke banke d.d. u Zagrebu tijekom provjere novčanica od strane naših radnika, a prije samog procesa obavljanja kupoprodaje deviza utvrđeno je da su se u iznosu koji se želio promijeniti pojavile novčanice GBP serijskih brojeva koji se nalaze na dostavljenom popisu od 27. siječnja 2005."

"Provjerom serijskih brojeva novčanica te brzom reakcijom i intervencijom naših radnika spriječen je pokušaj obavljanja kriminalne radnje." - stoji u dopisu.

Nakon dojave iz banke policijski su inspektori uhitili Marjana M., nakon čega je kriminalističkom obradom utvrđeno da je dotični prao novac, ali nije sudjelovao u pljački banke u Belfastu, koja je izvedena 20. prosinca 2004.

Policija je kod Marjana M. pronašla plastičnu vrećicu sa 300,000 kuna gotovine, te više kartica deviznih i tekućih računa nekoliko poslovnih banaka. Nakon obrade policija je uhitila i Darka S., vlasnika mjenjačnice u Zagrebu. Dotični je prije nekoliko puta kazneno prijavljivan zbog krivotvorenja kreditnih kartica American Express na ime britanskih državljana.

Glasnogovornika zagrebačke policija Gordana Vulama kazala je kako su dvojica muškaraca pušteni u utorak, te dodala da su provjere puštenih navedenih osoba i dalje u tijeku.

Ovo je drugi put da se naša zemlja dovodi u vezu s tom pljačkom banke izvedene u prosincu prošle godine. Naime kao jednog od organizatora pljačke britanski su mediji spominjali ime, odnosno pseudonim Tonya Cascarina, čovjeka koji je navodno u Domovinskom ratu bio suborac hrvatskog generala Ante Gotovine.

Pročitajte više