Učenicima odgođen izlet na Plitvička jezera zbog kiše. Naplatili im novu, veću cijenu

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Roditelji učenika osnovne škole Ivana Granđe Soblinec neugodno su se iznenadili kada su za dječji izlet u Nacionalni park Plitvice, nakon uplaćenih 5 eura, morali nadoplatiti dodatnih gotovo 8 eura zbog promjene termina, iako to nije ovisilo o njima.

Izlet je organiziran preko turističke agencije i karte su nabavljene po cijeni za svibanj, no kako su obilne kiše učinile dio parka nedostupnim, odlučeno je da se na izlet ide početkom lipnja. I tu je nastao problem jer je cijena ulaznice u lipnju znatno viša od cijene za prethodni mjesec.

"Imali smo organizirani izlet 19. svibnja s turističkom agencijom Obord na Plitvice, međutim kiša je padala danima. Na Plitvicama su u tom terminu neke staze bile i zatvorene, nisu vozili ni brodovi, nije bilo moguće ići u tom terminu. Dobili smo prvi slobodni termin 2. lipnja, ali tada su nam rekli da spadamo u novi cjenovni razred. Cijena više nije bila 5.5 eura po učeniku već 13.2 eura", rekla je za HRT učiteljica iz škole Ivan Granđe i organizatorica puta, Ivana Zrinjščak.

Plitvice: Sustav se ne može mijenjati

Nakon poslanih upita i molbi iz Nacionalnog parka Plitvice dobili su odgovor da je nemoguće utjecati na cijenu ulaznice pa čak i u ovakvoj situaciji.

"Ja sam osobno razočarana poprilično. Nije sada stvar tih nekoliko eura, nekim roditeljima to ne predstavlja ništa, ali nekima to radi velik problem. Moje mišljenje je da bi učenici iz Hrvatske trebali imati besplatan ulaz u nacionalne parkove. Po meni su se trebali držati one cijene koju smo ugovorili i platili", smatra Natalija Kalček Radovanović.

Glasnogovornik Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera, Ognjen Borčić, potvrdio je cijeli događaj i ponovio da elektronički sustav naplate onemogućava promjenu cijene ulaznice.

"Bitan je taj sustav prodaje ulaznica koji nitko ne može mijenjati. On je tako postavljen. Ulaznica se kupuje za točno određen datum i za točno određeno vrijeme kada ćete ući u Nacionalni park. Mi možemo osigurati pomak unutar tog mjeseca, ali ulaziti u druge mjesece nije moguće", kaže Borčić za HRT.

Pročitajte više