Učiteljima i liječnicima neće se platiti vrijeme provedeno u štrajku

VLADA je na zatvorenom dijelu današnje sjednice zaključila da učiteljima, nastavnicima i liječnicima neće platiti vrijeme provedeno u štrajku.

Vlada je zauzela stajalište da zaposlenicima koji su sudjelovali u štrajku održanom u osnovnim školama 13. i 14. siječnja, štrajku u srednjim školama održanom 15. siječnja i štrajku liječnika koji je započeo 15. siječnja, na temelju članka 214. Zakona o radu neće biti plaćeni dani provedeni u štrajku.

Slijedom toga, prilikom obračuna plaće za siječanj sudionicima štrajka umanjit će se plaća i dodaci na plaću, osim dječjeg doplatka, priopćeno je iz Vladina Ureda za odnose s javnošću.

Zaposlenici u osnovnim i srednjim školama koji su sudjelovali u štrajku ostvarit će pravo na isplatu uskraćenog dijela plaće i dodataka na plaću najkasnije u roku 15 dana nakon što odrade poslove i zadaće neizvršene u vrijeme štrajka, a prema odluci ravnatelja ustanove.

Mogućnost i način naknadne isplate uskraćenog dijela plaće i dodatka na plaću za sudionike štrajka liječnika razmotrit će se nakon prekida štrajka i odrađivanja zaostatka posla, napominje se u priopćenju.

Nije moguće osigurati dodatna sredstva za državni proračun

Vlada RH danas je na svojoj zatvorenoj sjednici na zahtjev Hrvatskog sabora dala mišljenje na Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o izvršavanju Državnog proračuna za 2003. saborske zastupnice Jadranke Kosor, te predlaže Saboru da ne prihvati prijedlog jer u sadašnjim uvjetima nije moguće osigurati dodatna sredstva koja se traže u prijedlogu.

Vlada je Hrvatskom saboru predložila da prihvati prijedlog izmjena i dopuna Zakona o naplati dospjelih, a nenaplaćenih poreza, carina, doprinosa i državnih jamstava, predlagatelja klubova zastupnika SDP-a, HSS-a, HNS-PGS-SBHS-a, LIBRA-e, LS-a i IDS-a, priopćio je popodne Vladinu Ured za odnose s javnošću.


Hrvatskom saboru Vlada je također uputila mišljenje u kojem nema primjedbi na Polugodišnje izvješće Hrvatskih cesta d.o.o. o tijeku ostvarenja zajma Europske investicijske banke iz Luxembourga za razdoblje od 31. srpnja do 31. prosinca 2002., te o načinu trošenja kreditnih sredstava za koja su izdana jamstva Republike Hrvatske.

Na prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Statuta Agencije za nadzor mirovinskih fondova i osiguranja, Vlada je Hrvatskom saboru uputila mišljenje u kojem predlaže Saboru da prije potvrđivanja Odluke obveže Agenciju da izvrši izmjene u tekstu prema kojima je potrebno zadržati davanje suglasnosti Vlade na Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta i Pravilnik o plaćama, naknadama plaća i drugim materijalnim pravima zaposlenika.

Vlada je prihvatila Izvješće o radu i poslovanju Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka za 2001. godinu. Izvješće obuhvaća pregled osiguranja štednih uloga, sanaciju i privatizaciju banaka, upravljanje imovinom, pregled pravnih poslova vezano za privatizaciju banaka, stečajne postupke banaka i trgovačkih društava, parnične postupke po prijedlogu ili protiv Državne agencije kao i postupke o svakodnevnom poslovanju Agencije, račun prihoda i rashoda i bilancu, navodi se u priopćenju sa zatvorene sjednice Vlade.



 

Pročitajte više