Udruga Franak pisala Saboru: Predlažu izmjene zakona radi povrata novca oštećenim dužnicima

Foto: Hina

UDRUGA Franak uputila je Hrvatskome saboru dopis kojim u kojem traži uvođenje cijelog niza mjera kojim bi se riješili problemi kreditnih dužnika u Hrvatskoj.

Udruga Franak traži da se zakonodavnim izmjenama odredi da buduća revizija HNB-a svakako obuhvati i rezultate supervizije nad poslovanjem banaka, posebice u razdoblju koje je obuhvaćeno pravomoćnom presudom u "slučaju Franak" te tijekom konverzije CHF kredita.

Također traže da  Sabor i Odbor za financije i državni proračun zatraže očitovanje od HNB-a o rezultatima supervizije, poduzetim mjerama i kaznama te nalozima prema bankama.

Predlažu i hitnu promjenu zakonske regulative kako bi rezultati supervizije i izrečene administrativne mjere oko povrede kolektivnih prava potrošača bili javno obznanjeni i dostupni. U tom smislu potrebno je u pozitivne propise, prije svega u Zakon o kreditnim institucijama, implementirati Smjernice Europske unije u smislu jačanja kaznene regulative te javnu objavu izrečenih administrativnih kazni, smatraju u Udruzi Franak.

Predlažu se izmjene zakona radi povrata novca

Udruga Franak predlaže i izmjene zakonodavstva kojima bi bilo omogućeno da HNB bankama, odnosno kreditnim institucijama, mora naložiti povrat nezakonito stečenih sredstava uvećanih za zakonsku zateznu kamatu, ako se supervizijom utvrde povrede u poslovanju banaka ili ako se to utvrdi pravomoćnom presudom u sudskom postupku.

"Postavlja se pitanje Vladi RH i Hrvatskome saboru, zašto se pravomoćna presuda Visokoga trgovačkog suda, potvrđena od strane Vrhovnog suda RH, ne provodi u praksi i zašto HNB tolerira nezakonito poslovanje banaka", navode iz Udruge Franak.

Traže i da  Odbor za financije i državni proračun odnosno Odbor za pravosuđe, provedu raspravu o svim iznesenim pitanjima, te da predstavnici Udruge Franak budu pozvani na  sjednicu.

Prema mišljenju Udruge Franak saborski odbori za financije i za pravosuđe odnosno Hrvatski sabor, trebali bi od HNB-a zatražiti očitovanje koje je konkretne korake HNB poduzeo po pravomoćnoj presudi Trgovačkog suda u Zagrebu, poslovni broj P-1401/12, i sudski utvrđenoj činjenici da je sedam poslovnih banaka u Republici Hrvatskoj nezakonito podizalo kamatne stope u ugovorima o kreditima ugovorenim između 10. rujna 2003. i 31. prosinca 2008.

"Osim svega navedenog, napominjemo da Udruga Franak niti nakon ponovljenog upita HNB-u još uvijek nije dobila očitovanje HNB-a o valutnim rizicima koji se pojavljuju u kreditima s valutnom klauzulom euro te o rizicima rasta kamata u svim kreditima", zaključuju iz Udruge Franak.
 

Pročitajte više