Udruga iz Teksasa dijeli stipendije samo bijelim studentima

JEDNA neprofitna udruga iz Teksasa uzbunila je Ameriku nakon što je oglasila da daje stipendije samo bijelim studentima, odnosno onima koji dokažu "da su barem 25 posto bijeli".

Iz "Bivše većinske udruge za jednakost" odmah su se krenuli braniti da nije riječ o rasizmu, nego o tome da je bijelcima jako teško dobiti stipendiju, jer se sve više dijele manjinama, ženama i određenim vjerskim grupama. Pokretač "bjelačke" stipendije Colby Bohannan za Reuters je izjavio da je sve pokrenuo jer je i sam bio dio demografske grupe koja je na stipendijama gubitnik. "Znamo da će na nas biti zločestih napada da smo rasisti i fanatici. No, naš je cilj samo pomoći studentima", pojasnio je Bohannan.

Udruga ovog ljeta planira podijeliti pet stipendija po 500 dolara bijelim studentima s najnižim prosjekom od 3,0 i vjerojatno se za nju nikad ne bi doznalo da ne tvrdi kako su muški, bijeli studenti u SAD-u zapravo zakinuti. Iz udruge tvrde da je i ovo jedna u nizu manjinskih stipendija, poput onih namijenjenih ženama i crnim studentima, "jer je nehispanskih bijelaca u Teksasu oko 42 posto, dakle manje od polovice".

Da bi dobili grupnu stipendiju studenti moraju dokazati da su barem 25 posto bijelci. "Ne tražimo plavokose i plavooke, stereotipne bijele muškarce. Ići ćemo po osjećaju: ako netko može za sebe reći da je 25 posto bijelac, za nas je dovoljno bijel", zaključio je donator stipendije.

U politički korektnoj Americi etiketa rasista nije baš ugodna, no u Bonnahanovoj udruzi ponavljaju da to nipošto nisu rasisti nego, eto, štite ugroženu vrstu - američke bijelce!

Pročitajte više