Udruge iz Domovinskog rata: Očuvati autentičnost spomenika Zida boli

DESETAK udruga iz Domovinskog rata danas je na konferenciji za novinare u prostorijama zagrebačke HVIDR-e zatražilo da Zid boli kao autentičan spomenik Domovinskog rata ostane na sadašnjoj lokaciji u Selskoj cesti, a ako stručnjaci ipak odluče da se mora premjestiti, da se očuva u izvornu obliku, kako to i dolikuje spomenicima od nacionalnog interesa.

Pozvali su hrvatsku javnost da im se "pridruži u osudi kulturocida i memoricida, počinjena u Zagrebu uklanjanjem Zida boli u Selskoj cesti pred bivšim sjedištem UNPROFOR-a".

Rekli su da niti jedan do sada prihvaćeni dokument, pa čak ni na razini grada Zagreba, nije predviđao premještaj Zida boli na novo mjesto te da su jedino bili spremni da u dogovoru sa zainteresiranim vlastima sudjeluju u pronalaženju nove lokacije, ali uvijek smatrajući da jedan spomen mora ostati i na sadašnjem mjestu.

Predsjednica Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Neda Balog istaknula je da se nikada nije složila sa zakapanjem cigla iz Zida boli na Mirogoju. Rekla je da je potpisala da se Zid boli zaštiti i očuva kao spomenik, a ne da se uništi i na Mirogoju gradi drugi spomenik. Najavila je da će tužiti Miodraga Demu, predsjednika Povjerenstva za trajno zbrinjavanje Zida boli iz zagrebačkog Odjela za branitelje i drugih koji su jučer na konferenciji za novinare u Savezu udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u "vezi s njezinim potpisom iznosili neistine". Rekla je da će se 11. lipnja održati Sabor Zajednice udruge udovica na kojem će svaku pojedinu udovicu pozvati da se očituje o svakoj pojedinoj cigli s imenima svojih stradalih.

Članica Inicijativnog odbora za podizanje Zida boli iz 1993. i zagrebačke Udruge udovica istaknula je da je zadaća grada Zagreba bila Zid boli održavati i očuvati. Dodala je kako postoje sumnje da se Džamonjin spomenik na Mirogoju gradi bespravno, bez dozvole, te da su podnijeli zahtjev Ministarstvu graditeljstva da to istraži.

Predsjednik Zajednice udruga HVIDR-e grada Zagreba Ivan Pandža rekao je da se čudi što državna tijela nisu reagirala na rušenje Zida boli, jer je on spomenik od državnog interesa, a ne gradska stvar, što je 6. lipnja pismeno potvrdio Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata kao ustanova utemeljena Vladinom odlukom.

Akademski kipar Mile Grgas zauzeo se da Zid boli, spomenik sjećanja na najslavniju hrvatsku povijest, obnovljen ostane u Selskoj cesti.

Pročitajte više