Udruge traže povlačenje Nacionalnog plana borbe protiv siromaštva

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

KUĆA ljudskih prava Zagreb, Centar za mirovne studije, Pravo na grad, BRID i Institut za političku ekologiju ocijenili su u petak prijedlog Nacionalnog plana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti promašenim te zatražili od vlade njegovo povlačenje i izradu novoga.

Prijedlog Nacionalnog plana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, koji je trenutno u e-savjetovanju, neće riješiti goruće probleme u području ostvarivanja socijalnih i ekonomskih prava i ne nudi smislene mjere i rješenja za smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti u Hrvatskoj, stoji u priopćenju u povodu Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, koji se obilježava 17. listopada.

"Čak 40 posto građana ne može si priuštiti jednotjedni godišnji odmor izvan kuće"

Udruge upozoravaju na poražavajuću statistiku koja pokazuje da je gotovo četvrtina stanovnika u Hrvatskoj u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, više od petine stanovnika je materijalno deprivirano, a više od polovice građana ne može podmiriti neočekivani financijski izdatak.

Čak 40 posto građana ne može si priuštiti jednotjedni godišnji odmor izvan kuće, a kraj s krajem teško spaja više od trećine kućanstava, napominju. Rizik od siromaštva i socijalne isključenosti produbljuju i velike regionalne razlike, a siromaštvo posebno pogađa djecu, jednočlane obitelji, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom.

Ističu kako Hrvatska već godinama nema sustavna rješenja i smislene javne politike za suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti, a posebno zabrinjavajućim smatraju što nema adekvatnog i brzog odgovora na nove probleme - pandemiju, posljedice potresa, stambeno zbrinjavanje, starenje stanovništva, migracije, potrebe ranjivih i isključenih društvenih skupina i mnoge druge.

"Novi Nacionalni plan površan, nedorečen i promašen"

Novi Nacionalni plan za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti ocjenjuju kao "površan, nedorečen i promašen", upozoravajući kako je on još jedno "mrtvo slovo na papiru" kojim Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike "ponovno servira neadekvatne, neučinkovite i površne mjere, ignorirajući prava i potrebe ranjivih skupina".

Od vlade zahtijevaju da povuče prijedlog Nacionalnog plana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti te da izradi novi plan koji će se, kako navode, temeljiti na ljudskim pravima i potrebama ranjivih skupina i koji će imati ambiciju zaista riješiti barem dio sustavnih i nagomilanih problema.

Pročitajte više