Udruženja logoraša RS: Gotovina izabrao loš alibi

"OBRANA Ante Gotovine izabrala je loš alibi za svog klijenta, jer, tvrdnjom o njegovom boravku u Bosni za vrijeme i poslije akcije "Oluja", ponovo skreće pažnju na nekažnjene zločine Hrvatske vojske na području sjeverozapadne Bosne", - izjavio je Branislav Dukić, predsjednik Udruženja logoraša RS. Tvrdi kako je Gotovina bio odgovoran za područje Mrkonjić Grada gdje su se dogodili zločini nakon što je taj kraj pao pod kontrolu HV-a i Armije RBiH.

"Ako mu je to alibi", onda je izabrao lošiji"- izjavio je Dukić za Nezavisne novine.

Podsjetimo, krajem prošlog tjedna objavljeno je kako će se obrana generala Gotovine pred Haaškim sudom temeljiti na tome da je on u vrijeme koje pokriva optužnica za zločine počinjene prije, tijekom i nakon "Oluje" bio angažiran u vojnim operacijama u BiH. Podnesak u kojem je to naznačeno i u kojem se nalazi strategija obrane generalovi odvjetnici su u četvrtak  podnijeli Haaškom sudu. Javnosti je dostupna verzija iz koje su izbrisani povjerljivi podaci.

Bosanski dnevnik piše kako je Gotovina  jedan od 16 zapovjednika Hrvatske vojske protiv kojih je MUP RS još 1996. godine podnio kaznenu prijavu zbog ratnih zločina nad srpskim civilima i zarobljenim vojnicima, počinjenih na području Mrkonjić Grada, Šipova, Ribnika, Srpskog Kupresa, Jezera i Banjaluke. Izvještaj se odnosi na zločine koje su počinile jedinice pod njihovim zapovjedništvom u akciji "Drina", odnosno vojnim operacijama pod kodnim nazivom "Južni potez" i "Maestral", u drugoj polovici 1995. godine.

Prijava, u kojoj je Gotovina prvoosumnjičeni, još je 2002. godine upućena Haškom sudu, ali je iz Haga proslijeđena tužiteljstvu BiH, među oko tri stotine vraćenih predmeta. Dopunjenu verziju kaznene prijave u prosincu prošle godine MUP RS proslijedio je tužiteljstvu BiH.

"U Mrkonjić Gradu, području pod njegovim (Gotovininim) zapovjedništvom, koji je uništen u to vrijeme, otkrivena je masovna grobnica sa 181 žrtvom zločina HV-a. On bi trebao odgovarati i za ovaj svoj "alibi" jer su dobro poznati razmjeri zločina na području 13 krajiških općina, koje su pale pod kontrolu HV-a i Armije RBiH".- izjavio je Dukić za bosanski dnevnik.

Foto: AFP

Pročitajte više