Ugledni znanstvenik Ivan Đikić nije dovoljno dobar za HAZU

NA SJEDNICI Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti odlučeno je kako jedan od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika prof. Ivan Đikić ne može postati dopisni član HAZU-a.

Članovi toga razreda nisu mu podarili dovoljno glasova da bi u svibnju na skupštini HAZU-a postao član, piše Jutarnji list. 43-godišnji Đikić koji, sudeći po rezultatima ovog glasovanja, nije dovoljno dobar za HAZU je direktor Instituta za biokemiju Sveučilišta Goethe u Frankfurtu i znanstveni direktor Centra izvrsnosti Frankfurt. Uz to je dobio i mnogo uglednih priznanja, uključujući i nagradu Američkog udruženja za istraživanje raka.

Odbili i Miroslava Radmana

Akademik Dragan Dekaris je na prijedlog akademika Davorina Rudolfa predložio Đikića za dopisnog člana rekao je da je razočaran glasovanjem. Za Đikića je na sjednici Razreda za medicinske znanosti u oba kruga jučer tajno glasovalo 7 članova, dok mu je "za prolaz" trebalo 10 glasova. Ivanu Đikiću nije jasno zašto su odbili njegovu nominaciju te dodaje kako ju nije inicirao on, nego je ideja potekla iz HAZU-a.

Ovo je samo nastavak prakse Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u odbacivanju najugledniji znanstvenika, jer 2006. godine za redovitog člana nisu primili člana Francuske akademije znanosti i umjetnosti, Miroslava Radmana. Tada se govorilo da Radman nije prošao zato što je već bio dopisni član, dok se sada već počinje širiti priča da Đikić nije izabran zato što ga je trebalo kandidirati za redovitog, a ne dopisnog člana.

Pročitajte više