Ugovor o subvencioniranju kamata na zajmove za zaštitu okoliša

Direktori Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Vinko Mladineo i Anton Kovačev potpisali su danas Ugovor o subvencioniranju kamatnih stopa na zajmove namijenjene ulaganjima u zaštitu okolišu, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. L

Po Ugovoru Fond subvencionira kamate od dva posto, koje za zajmoprimca ne mogu biti više od četiri posto. Korisnici takvih kamata mogu biti pravne i fizičke osobe koje ulažu u projekte, programe i slične poslove u području zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić je, rekavši da je već mnogo zainteresiranih za te zajmove, dodala kako se napokon počelo razgovarati s proizvođačima koji trebaju sirovine kao što su staklo, papir i druge, tako da se prikupe i upotrijebe u proizvodnji. Napomenula je da se tri četvrtine tog otpada sada uvozi, što se mora prekinuti.

Ministrica je rekla da je Vlada odlučna u provedbi politike zaštite okoliša i prirode te da prednost ima uređenje odlagališta komunalnog otpada za što se nepovratno kreditiraju jedinice lokalne samouprave.

Svima kojima ne možemo odobriti nepovratan novac, jer za to postoje određeni uvjeti, predlažem da uzmu spomenute zajmove, istaknula je Matulović-Dropulić.

Mladineo je rekao da je tvrtka Gumi-impex kod Varaždina najavila da će uzeti takav zajam za projekt recikliranja otpadnih guma. Upozorio je da je to problem jer je u Hrvatskoj odbačeno 50 do 70 tisuća tona takvih guma. Za zajmove su zainteresirane i tvrtke za recikliranje pet-ambalaže te za iskorištavanje biološkog otpada, rekao je Mladineo.

Kovačev je dodao da te povoljne zajmove žele i gospodarske tvrtke za ulaganje u čistiju proizvodnju i gospodarenje otpadnim papirom i staklom.

Tim povoljnim uvjetima kreditiranja potiču se gospodarske tvrtke da unaprijede proizvodnju po standardima zaštite okoliša, smanje onečišćenja i povećaju energetsku učinkovitost, a veliku će korist imati i jedinice lokalne samouprave provedbom tih programa te građani od općenito boljeg očuvanja, održiva iskorištavanja, zaštite i unaprjeđenja okoliša, zaključeno je među ostalim u prigodi potpisivanja ugovora.

(Hina) xbma yaz

Pročitajte više