"Ugovori nisu tajni, ali jedna strana ih nije željela dati u javnost"

BIVŠI potpredsjednik Vlade Slavko Linić je, komentirajući sadržaj tajnog ugovora kojeg je bivša Vlada potpisala s DT-om, kazao kako ne vidi što je to HT učinio u posljednje četiri godine.

"Što je to toliko loše učinio HT u protekle četiri godine? HT je samo odigrao pozitivnu ulogu u razvoju našeg telekomunikacijskog tržišta. Umjesto o kojekakvim tajnim ugovorima, kako ih vi novinari nazivate, ovdje možemo diskutirati o tome bi li netko uopće ušao na tržište prije dvije godine i bi li više od HT-a pridonio razvoju tržišta telekomunikacija." – izjavio je Linić u razgovoru za Novi list.

Podsjećamo, Novi list je u ponedjeljak objavio da se hrvatska država prilikom prodaje posljednjeg paketa dionica HT-a u listopadu 2001. godine obvezala Deutsche Telekomu nadoknaditi sve gubitke, troškove ili štetu koju bi HT mogao pretrpjeti dođe li do kakve promjene telekomunikacijskih propisa prije 18. listopada 2005. godine.

Još jedan bivši potpredsjednik bivše Vlade Goran Granić nije želio komentirati detalje iz spornog ugovora, ali je kazao da su ugovorima iz 2001. prava koja su dana HT-u prilikom prodaje prvog paketa od 35 posto dionica još i reducirana. Podsjetimo, prvih 35 posto dionica HT-a prodano je Deutsche Telekomu 1999. godine, kad je na vlasti bio HDZ.

"Zašto se ne objavi prvi i drugi ugovor oko prodaje HT-ovih dionica, pa nek javnost prosudi." – odgovorio je na Granićeve optužbe tadašnji ministar financija Borislav Škegro, koji je 1999. bio zadužen za privatizaciju HT-a.

Iako i Linić i Škegro tvrde da se nijednom nije radilo o tajnim ugovorima, na direktno pitanje zbog čega onda javnost nije mogla doći do njih sve do 2004. godine, Linić je kazao kako se radi o "poslovnim ugovorima u kojima se jedna strana izjasnila da ne želi da se s time izađe u javnost".

Pročitajte više