Ugovori za zaštitu bjeloglavih supova u Hrvatskoj

PREDSTAVNICI ekoudruge Caput Insulae Beli potpisali su danas s predstavnikom triju europskih ekoloških fundacija te tvrtkom Agroproteinka ugovore koji će omogućiti provedbu Akcijskog plana spašavanja i zaštite posljednje populacije bjeloglavih supova u Hrvatskoj.

Ugovor o priključivanju plana spašavanja supova u Hrvatskoj zajedničkom planu spašavanja supova u više europskih zemalja te o donaciji od 15.000 eura potpisali su predsjednik Black Vulture Conservation Foundation (BCVF) Winfried Walter i voditelj plana spašavanja bjeloglavih supova u Hrvatskoj i predsjednik Ekocentra Caput Insulae Beli Goran Sušić.

Predsjednik BCVF-a Walter ugovor je potpisao u ime fundacija BCVF, Frankfurter Zoological Society i Foundation for the Conservation of the Bearded Vulture.

Danas je potpisan i ugovor o donaciji opreme za hranilišta bjeloglavih supova na kvarnerskim otocima, vrijedne 62.000 kuna, koju creskim ekolozima donira tvrtka Agroproteinka.

Akcijski plan spašavanja i zaštite bjeloglavih supova u Hrvatskoj izradila je i provodi ekoudruga Caput Insulae Beli. Po riječima predsjednika udruge Sušića, u sklopu plana provest će se kampanja za cjelovitu zaštitu supova, posebice utvrđivanje načina na koji dolazi do njihova trovanja.

Naime, supovi se hrane strvinama koje su često prethodno tretirane raznim otrovnim supstancama, primjerice ovcama koje su bile tretirane kemikalijama protiv krpelja ili strvinama koje su otočani otrovali s namjerom istrebljenja medvjeda.

U sklopu Akcije planira se analiza otrovanih supova i utvrđivanje vrsta otrova, a od mjerodavna ministarstva bit će zatraženo da se osnuje Povjerenstvo za trovanja u prirodi jer se, kazao je Sušić, na supovima odražavaju onečišćenja hrane koju konzumiraju i ljudi.

U Hrvatskoj, odnosno na Kvarneru, obitava oko 90 parova bjeloglavih supova. Najviše ih se, oko 60, gnijezdi na Cresu, a ostali na otocima Prviću, Krku i Pagu te manji broj na kopnu.

Po Sušićevim riječima, udruga Caput Insulae Beli primila je od Ministarstva kulture pismo potpore za akciju spašavanja supova.

(Hina) xhšup ydd

Pročitajte više