UHS pozdravio odluku Sabora o vraćanju prava na naknadni radni staž

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) pozdravila je danas odluku Hrvatskog sabora da "nakon petogodišnje protuustavne prakse ustezanja, sucima 'vrati' (iako u ograničenom opsegu) pravo na naknadu za radni staž".

"Posebno izražavamo zadovoljstvo što su po prvi puta Vlada RH i resorna ministrica uvažili argumentaciju i prijedlog UHS-a i odustali od prvotnog nauma da se sucima i drugim pravosudnim dužnosnicima i u 2004. suspendira pravo na naknadu s osnova radnog staža, što potvrđuje da započeta suradnja Vlade RH, resornog ministarstva i UHS-a može biti obostrano korisna, čak i u rješavanju onih pitanja na koja po prirodi različitih pozicija gledamo iz različitih motrišta", stoji u priopćenju UHS-a.

"Osjećaj da se stvari, sporo, ali ipak kreću prema naprijed, ne može pomutiti niti činjenica da ovakvom odlukom Sabora, da se priznaje samo radni staž u pravosuđu, pitanje radnog staža ipak nije u cijelosti riješeno, pa UHS i dalje očekuje od Ustavnog suda da se konačno oglasi", navodi UHS.

UHS izražava žaljenje što Ustavni sud uporno i dalje šuti, iako je UHS još 19. ožuka 2002. tražio da o tome kaže svoje mišljenje i otkloni sve dvojbe o ovom iznimno važnom pitanju. "Umjesto da pomaže u rasvjetljavanju i rješavanju problema Ustavni sud RH sve češće nastupa post festum", ocjenjue sudačka udruga.

U priopćenju se kauže da se iz predmetne parlamentarne rasprave dalo razabrati kako postupno jača spoznaja o tome da suci, ma što tko o njima mislio, ne mogu i ne smiju biti diskriminirani u svojem pravu na radni staž u odnosu na druge građane RH te o potrebi poštivanja europskih standarda trodiobe vlasti i neovisnosti sudbene vlasti.

(Hina) pp ln

Pročitajte više