Ukidanje harača: HDZ se sprema za izvanredne izbore ili priznaje svoju glupost?

KADA JE Vlada u srpnju prošle godine uvela krizni namet kao antirecesijsku mjeru, građani, ekonomisti, oporba, pa čak i predsjednik Mesić upozoravali su da se time možda čini jedna od najvećih pogrešaka za hrvatsko gospodarstvo. Bilo je to jasno svima osim Vladi Jadranke Kosor. Uzalud su tulili stručnjaci da će harač namaknuti veći novčani priljev u proračun tek u prva dva ili tri mjeseca od njegova uvođenja, nakon čega će isti samo prouzrokovati još i veće proračunske rupe. No, tko još u Hrvatskoj sluša riječi stručnjaka?

> Vlada od 1. srpnja djelomično ukida harač

> Kosorica na braniku harača: Skandalozni Milanović ne poštuje Ustavni sud!

Sedam mjeseci kasnije, druga priča. Čak relativno dugo čekali smo da Vlada prizna još jednu u nizu svojih pogrešaka. Zakon o pušenju, umjetnoj oplodnji, neradnoj nedjelji samo su neki od Vladinih gafova koji hrvatsko gospodarstvo na ovaj ili onaj način koštaju milijune. Sindrom pokušaja i pogrešaka ozbiljno je zahvatio hrvatsku vrhušku, a sankcije ne trpe oni, već samo narod. Možete li se sjetiti ijednog ozbiljnog poduzetnika koji bi opstao nakon toliko krivih poteza u svojoj firmi?

S ministrom o terminologiji

No, s premijerkinim ministrima o toj se temi zapravo i ne može ozbiljno razgovarati. Upotrijebite li u upitnoj konstrukciji riječ "harač", ministar financija Ivan Šuker odmah će se uhvatiti za to i razgovor će proteći u diskusiji o terminologiji, a ne konkretnim problemima. Tako nam je i ovoga puta spočitnuo kako ne govorimo o haraču već o kriznom nametu, ali na pravo pitanje nije odgovorio. "Sve je već kazala predsjednica Vlade", kaže ministar uz "laku noć i doviđenja".

Iz HUP-a su zadovoljni djelomičnim ukidanjem harača. Nazivaju  to "odlučnim Vladinim potezom". I pozdravljaju ga. Gotovo im dođe kao nenadana uskrsnica. Nema veze što se taj potez zapravo nikad nije trebao ni dogoditi. Kosorici zapravo treba reći hvala. Dok se s druge strane bojimo i pomisliti što je to što će nam Jadranka skuhati sljedeće. Bude li to ukidanje nulte stope PDV-a na kruh, mlijeko, lijekove i slično kao kompenzacija za ukinuti harač, loše nam se piše. Jer, naravno, stručnjaci upozoravaju - treba učiniti upravo suprotno. Ali, tko to njih još uopće sluša?

Novotny: Vlada ne zna što se doista događa u gospodarstvu

"Ovo je jasno iznuđena mjera i potez Vlade koja je pod pritiskom javnosti. A i sama je uvidjela da se ovom mjerom ništa ne postiže. Vlada nema jasnu sliku o tome što se događa u gospodarstvu, stoga su ovi potezi posljedica nerazumijevanja. Jer kada bi doista znali što se događa, ukinuli bi krizni porez", mišljenja je ekonomski analitičar Damir Novotny. On drži da niti je ova mjera bila antirecesijska niti je njezino ukidanje. "Ovo je samo kontrola štete što oni rade, ovdje ja ne vidim signal da Vlada ima namjere napraviti proaktivnu ekonomsku politiku koja bi trebala dati poleta gospodarstvu", kaže Novotny koji smatra da treba napraviti program ozbiljne proračunske sheme gdje bi se uštedjelo 10-ak milijardi kuna. Novotny ističe kako Vlada mora sniziti PDV na prehrambene proizvode, kao i na neke usluge koje spašavaju lokalna radna mjesta.

Jurčić: Čitav Vladin pristup rješavanja problema je pogrešan

I ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić pita se zašto je harač uopće uveden. "Iskustvo kaže da povećanje nameta u ovakvoj situaciji smanjuje potrošnju, a time i porezni prihod", kaže Jurčić i dodaje: "Hrvatska Vlada se uči na vlastitom iskustvu o nečemu što je već dugo poznato. Zalažemo se za društvo znanja, a učimo na metodi pokušaja i pogrešaka". Porez se ukida 1. srpnja, jer tada će se u državnu blagajnu početi slijevati prihodi od turističke sezone, objašnjava Jurčić. Po njemu, čitav Vladin pristup rješavanja problema je pogrešan, treba napraviti sustav koji se bazira na radu i potrošnji, a to neće biti moguće dok se sustav bazira na jeftinijem uvozu.

Kajin: Nema boga koji Vladi može ovaj put pomoći

IDS-ovu Damiru Kajinu nije jasno kako to Vlada misli povećati potrošnju ukidanjem harača ljudima koji imaju plaću 3 - 6 tisuća kuna. "Pa makar vraćeni im novac pomnožili i sa 12 mjeseci, to javnu potrošnju neće pomaknuti", kaže Kajin, dodajući i da to nemogućim čini činjenica da svaki utorak poskupljuje benzin, a poskupjet će uskoro i struja te plin. "To će biti borba za golo uzdržavanje. Nemojmo se zavaravati, ništa se drastično neće dogoditi, mi ćemo i dalje padati", kaže Kajin. "Ja pozdravljam ukidanje harača, ali meni sve više to sliči na pripremu za prijevremene izbore koje ćemo imati koncem ove godine. A i neka, čim prije to bolje. Oni će se za te izbore dobro pripremiti, ali ja mislim da nema boga koji im ovaj put može pomoći", kaže Kajin.

Linić: Kosor je postala svjesna svojih gluposti i pogrešaka

"Kosor je postala svjesna da je uvođenjem harača otjerala 70.000 ljudi na burzu i napravila nove rupe u proračunu. Svjesna gluposti i pogrešaka koje je učinila, kao i pritisaka poljoprivrednika , odlučila je ukinuti prvu stopu, što je opet glupo i neracionalno i suprotno njenim odlukama", kaže Linić i objašnjava da oni koji imaju plaću 3, 4 ili 5 tisuća kuna, ne mogu povećati potrošnju.

Pročitajte više