Ukrajina: Rusima ponestaje streljiva pa koriste taktiku koju zovemo "valovi mesa"

Foto: EPA

SKUPINA Wagner i ruska vojska koriste taktiku koja se naziva "valovi mesa" kako bi razotkrili položaj ukrajinskih snaga, rekao je novinar i pripadnik Oružanih snaga Ukrajine Viktor Tregubov u nedavnom intervjuu za Kyiv Post.

"Oni naprijed guraju zarobljenike i pokušavaju iscrpiti naše obrambene snage tako da nam ponestane streljiva i da mogu vidjeti naše položaje", rekao je Tregubov.

"Koriste ljude s anektiranih područja"

Tregubov je rekao da taktiku "valova mesa" plaćenička skupina Wagner koristi u Bahmutu, gradu u ukrajinskoj regiji Donjeck gdje su se vodile najžešće bitke i gdje Rusija tvrdi da je postigla značajan napredak.

Dodao je da istu strategiju koristi i formalna ruska vojska, no oni umjesto zarobljenika u juriš šalju ljude mobilizirane s ukrajinskih teritorija koje je Rusija nelegitimno proglasila dijelom svoje nacije.

"Umjesto topničkih, lansiraju mesne valove"

Slično kao i zarobljenici, kada te mobilizirane trupe "poginu na bojnom polju, Rusi vide odakle dolazi granatiranje i mogu, na primjer, napasti naše pozicije", rekao je Tregubov.

Rekao je da je jedan od razloga za korištenje ove taktike taj što Rusiji ponestaje streljiva. "Umjesto 'topničkih valova', oni lansiraju 'mesne valove'", rekao je Tregubov.

Pročitajte više