Ukupno 250 novih slučajeva, u Splitskoj 76, u Slavoniji će produžiti mjere za svadbe

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

U POSLJEDNJA 24 sata zabilježeno je 250 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2108.

Među njima je 300 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. Dvije osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 14279 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 238 preminulo, ukupno se oporavilo 11933 osoba, od toga 243 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 8756 osoba. Do danas je ukupno testirano 242 886 osoba, od toga 5948 u posljednja 24 sata.

Stanje po županijama

  • Sisačko-moslavačka - 1 novi
  • Požeško-slavonska - 12 novih
  • Osječko-baranjska - 11 novih
  • Bjelovarsko-bilogorska - 1 novi
  • Koprivničko-križevačka - 0 novih
  • Istarska - 3 novih
  • Varaždinska - 0 novih
  • Splitsko-dalmatinska - 76 novih
  • Zagrebačka - 11 novih
  • Primorsko-goranska - 8 novih
  • Dubrovačko-neretvanska - 12 novih
  • Zadarska - 11 novih
  • Grad Zagreb - 45 novih
  • Vukovarsko-srijemska - 3 nova
  • Šibensko-kninska - 4 nova
  • Ličko-senjska - 7 novih
  • Brodsko-posavska - 31 novi
  • Virovitičko-podravska - 3 nova
  • Karlovačka -  6 novih
  • Krapinsko-zagorska - 5 novih

IZ MINUTE U MINUTU

16:35 Krapinsko-zagorska: 5 novih

U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 5 novih osoba pozitivnih na koronavirus, sa prebivalištima na području Grada Pregrade (1), Općine Đurmanec (1), Općine Petrovsko (1), Općine Radoboj (1) i Općine Zagorska Sela (1). U istom je razdoblju pristiglo 82 negativnih nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 5 uzoraka. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije je 60. U samoizolaciji se nalazi 326 osoba.

Ističemo da je na koronavirus pozitivna i osoba koja pohađa Srednju školu Zlatar te je u konzultacijama s epidemiološkom službom odlučeno da učenici koji pohađaju isti razred 17. i 18. rujna nastavu prate online. Također, zbog predostrožnosti, nastavu na daljinu prate i učenice i učenici jednog razreda u Srednjoj školi Pregrada u kojem više učenika istog razreda ima lagano povišenu tjelesnu temperaturu. Zbog postojanja rizika eventualne zaraze na nastavi od danas nije ni dvoje nastavnika iste škole. Budući da je više učenika sa laganom tjelesnom temperaturom bilo smješteno u učeničkom domu Srednje škole Pregrada, u domu je izvršena dezinfekcija njihovih soba i svih zajedničkih prostorija.

Eventualne nove promjene u odvijanju nastave bit će organizirane u konzultaciji s epidemiološkom službom, ovisno o razvitku epidemiološke situacije, a sve u skladu s uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

13:40 Karlovačka - 6 novih

Karlovačka županija u zadnja 24 sata bilježi šest novih osoba zaraženih koronavirusom, a u tijeku je epidemiološka obrada i grupiranje zaraženih osoba koje su povezane s jednim crkvenim zborom.

13:30 Virovitičko-podravska - 3 nova

Na području Virovitičko-podravske županije, tri su novozaražene osobe virusom SARS-CoV-2. Radi se o dva muškarca i ženi, koji su srednje i starije životne dobi. Jedna osoba je asimptomatska, a dvije su s blažim simptomima covida-19.

Istodobno, oporavilo se petero osoba, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Bilanca je to 77 testiranih osoba u posljednja 24 sata, od čega je njih 74 bilo negativno, a troje navedenih bilo je pozitivno na koronavirus. U Općoj bolnici Virovitica, trenutno je hospitalizirano petero COVID-19 pacijenata. Troje je starije, a dvije srednje životne dobi. Osim jedne osobe koja je asimptomatska, ostali imaju brojne komorbiditete, od čega troje ima srednje teške oblike bolesti, a jedna osoba teži oblik, ali još uvijek ne zahtijeva mehaničku ventilaciju. Trenutno je 217 osoba u samoizolaciji.

13:00 Brodsko-posavska - 31 novi

U Brodsko-posavskoj županiji u četvrtak je zabilježena 31 novozaražena osoba, izvijestili su iz Županijskog stožera civilne zaštite i dodali da su svatovi i javna okupljanja i dalje generator većeg broja zaraženih.

Načelnik Stožera Stjepan Bošnjaković potvrdio je i informaciju o stavljanju Brodsko-posavske županije na crvenu listu Njemačke od srijede.

Stavljanje na crvenu listu ne znači zabranu ulaska u Njemačku, već obavezu predočenja negativnog nalaza na koronavirus.

Među novooboljelima su i tri učenika, zbog čega je još jedan srednjoškolski razred morao u samoizolaciju, izvijestio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Dodao je da su svatovi i javna okupljanja i dalje generator većeg broja zaraženih. Zbog toga Stožer planira postojeće mjere produžiti i na listopad.

Prema riječima ravnatelja slavonskobrodske bolnice Josipa Samardžića, u bolnici je 15 pacijenata pozitivnih na koronavirus. Prema njegovim riječima, 64 djelatnika bolnice je u samoizolaciji, a njih 18 je pozitivno.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije izvijestio je o 12 novooboljelih od koronavirusa.

S područja te županije trenutno je 127 osoba pozitivno na koronavirus, a 10 osoba je pod liječničkim nadzorom u bolnicama u Požegi, Osijeku i Zagrebu.

Pod mjerom samoizolacije trenutno je 531 osoba.

Prema podacima stožera, privatna i javna okupljanja i dalje su generator većeg broja oboljelih.

12:15 Ličko-senjska - 7 novih

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata sedam (7) je novooboljelih osoba od COVID-19.

2 oboljele osobe su s područja Grada Otočca, 2 s područja Općine Plitvička Jezera, po jedna oboljela osoba s područja Grada Gospića, Grada Senja te Općine Vrhovine.

U stacionaru DZ Senj je preminula osoba kojoj je postmortalno uzet bris čiji nalaz je došao pozitivan.

SS Plitvička Jezera prelazi na model C održavanja nastave (online nastava) s obzirom na to da je potvrđen pozitivan nalaz jednom profesoru i od dva učenika. Učenicima istog razreda i profesorima koji su bili u bliskom kontaktu s oboljelima je izrečena mjera samoizolacije.

U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno su oboljele 123 osobe od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 52 aktivna slučaja, 69 osoba je izliječeno te su dvije osobe preminule.

U protekla 24 h testirano je 26 osoba.

11:50 Šibensko-kninska - 4 nova

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije četiri osobe oboljele su od COVID-19 infekcije. Riječ je o dvije osobe iz Šibenika, jednoj iz Drniša te jednoj s područja Općine Tisno, izvijestili su u četvrtak iz Županijskog stožera civilne zaštite.

11:11 Vukovarsko-srijemska - 3 nova

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 3 nove pozitivne osobe na COVID-19 (1 osoba iz Vinkovaca, 1 iz Štitara i 1 iz Vođinaca). Preminulih osoba nema.

11:10 Grad Zagreb - 45 novih

U Zagrebu je testirano 860 osoba, 45 novih slučajeva. Izliječeno je 40 osoba.

11:10 Zadarska - 11 novih

Na području Zadarske županije u protekla 24 sata utvrđeno je 11 novih slučajeva koronavirusa, a ukupni broj aktivnih slučajeva je 200, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima su pet žena i šestorica muškaraca, pet s područja Zadra, dvoje s otoka Vira te po jedna osoba iz Benkovca, Kali, Poličnika i Privlake.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 243 uzorka, pod aktivnim nadzorom je 518 osoba, a nadzor je završio za njih 7160.

Na covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 15 pacijenata, od toga ih je na respiratoru dvoje.

U protekla 24 sata policijski službenici nisu evidentirali nijedno kršenje samoizolacije.

11:00 Dubrovačko-neretvanska - 12 novih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 12 osoba zaraženih COVID-19 infekcijom. Riječ je o tri muške i dvije ženske osobe iz Dubrovnika (za sve je utvrđena epidemiološka veza), jednoj muškoj i dvije ženske osobe iz Opuzena (za jednu žensku osobu je utvrđena epidemiološka veza), jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi iz Metkovića (za žensku osobu je utvrđena epidemiološka veza), jednoj muškoj osobi iz Konavala (utvrđena epidemiološka veza) te jednoj ženskoj osobi iz Korčule. 

Među oboljelima se nalaze i tri srednjoškolca iz Dubrovnika, Korčule i Metkovića te jedan osnovnoškolac iz Dubrovnika. Posljedično, u samoizolaciji je 23 učenika iz jedne srednje škole u Dubrovniku, 17 učenika iz srednje škole u Metkoviću, 18 učenika iz srednje škole u Veloj Luci te 22 učenika iz osnovne škole u Dubrovniku. 

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 17 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su na respiratoru tri osobe. Preminula je jedna muška osoba (1941. god).

Izliječeno je 16 osoba – 11 iz Dubrovnika, tri iz Metkovića, jedna iz Opuzena i jedna iz Ploča. 

Od početka pandemije analizirano je 12.496 uzoraka.

U samoizolaciji se nalazi 519 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđen je jedan slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 75 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

10:50 Primorsko-goranska - 8 novih

Novih osam koronavirusom zaraženih osoba, među kojima je troje djece s blagim simptomima bolesti, bilježi u zadnja 24 sata Primorsko-goranska županija, doznaje se u četvrtak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Svih osmero oboljelih kontakti su ranije zaraženih.

Zaražena djeca su školskog uzrasta i iz obitelji koje su bile u samoizolaciji.

Tijekom proteklog dana ozdravilo je 11 osoba pa su trenutno u županiji 94 aktivna slučaja.

10:25 Zagrebačka - 11 novih

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do četvrtka, 17.09.2020. do 10:00 sati evidentirane su 634 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 449 osoba, a 13 ih je preminulo. Trenutno su aktivna 172 slučaja.

U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 11 osoba (2 Grad Samobor, 3 Grad Velika Gorica, 1 Grad Dugo Selo, 3 Grad Sveti Ivan Zelina, 1 Općina Bistra, 1 Općina Klinča Sela), a izliječeno je 14 osoba.

Od 11 novooboljelih osoba 2 su kontakti prethodno oboljelih, 3 slučaja povezana su s privatnom proslavom, 1 slučaj je povezan s boravkom u Bosni i Hercegovini, dok je za 5 slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 58 osoba.

U samoizolaciji je jedan razred SŠ u Zaprešiću zbog pozitivnog učenika. Epidemiološka obrada je u tijeku.

10:08 Imamo 250 novih slučajeva, 2 mrtvih

U protekla 24 sata zabilježeno je 250 novih slučajeva te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2108. Među njima je 300 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. Dvije osobe su preminule.

10:07 Splitsko-dalmatinska - 76 novih

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 653 obrađena testa danas je 76 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 35, Baške Vode 1, Dicma 1, Dugog Rata 1, Dugopolja 1, Hvara 1, Imotskog 2, Kaštela 5, Klisa 1, Lećevice 1, Marine 1, Omiša 1, Podbablja 1, Podstrane 3, Primorskog Doca 1, Prološca 1, Sinja 5, Solina 4, Starog Grada 1, Supetra 1, Trilja 5 i Trogira 3 osobe.

Od 76 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 38 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1264 osobe nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 49 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru.

1 osoba se nalazi u karanteni.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je ženska osoba stara 88 godina. Preminula osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju, izvijestio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

9:52 Varaždinska - 0 novih

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nisu evidentirani novi slučajevi zaraze koronavirusom.

U istom razdoblju evidentirana su 4 nova slučaja oporavka, čime je aktualni broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji 28, čemu treba pribrojiti jednog hospitaliziranog stranog državljanina i dvije hospitalizirane osobe iz druge županije.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin i dalje se nalazi deset osoba, od čega je sedam osoba iz Varaždinske županije, dok se dvije dodatne osobe liječe u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu.

Na liječenju kod kuće nalazi se 19 osoba.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji imamo 193 registrirana slučaja zaraze, a dodatnih 15 slučajeva nam se pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

9:29 Istarska - 3 novih

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 308 uzoraka briseva (185 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih su 3 pozitivna.

Kod 2 osobe radi se o uvezenom slučaju (od kojih je jedna strani državljanin (Kosovo) - boravak iz poslovnih razloga).

Za jednu osobu je u tijeku epidemiološka obrada. Izliječena je 1 osoba. Trenutno je 48 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

U mjerama samoizolacije nalazi se 245 osoba.

9:19 Koprivničko-križevačka - 0 novih

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako nakon pristiglih nalaza na području županije nema novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2.  

Četiri osobe su proglašene zdravima, na bolničkom liječenju su dvije osobe, a u ovom trenutku na području županije je 25 aktivnih slučajeva.

Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 194 slučajeva bolesti COVID-19, a u samoizolaciji trenutno se nalazi 89 osoba.

9:08 Bjelovarsko-bilogorska - 1 novi

Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jedna je novozaražena osoba koronavirusom, a riječ je o osobi s područja grada Garešnice.  Trenutno je u županiji 66 aktivnih slučajeva zaraze covidom-19 jer 13 osoba se u međuvremenu oporavilo i skinuto je s evidencije oboljelih.

9:05 Još dvije županije na njemačkoj crvenoj listi

Njemačka stavila još dvije hrvatske županije na crvenu listu. > Opširnije

8:19 Osječko-baranjska - 11 novih

Tijekom posljednja 24 sata u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirana su 322 uzorka od kojih je 11 pozitivno na koronavirus. Šest osoba je iz Osijeka, po dvoje iz Strizivojne i Čepina te jedna osoba iz Erduta. Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 20 osoba oboljelih od koronavirusa, od kojih je dvoje na respiratoru.

Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili 76 novih kontakata pa je trenutno na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji 338 osoba.

8:11 Požeško-slavonska - 12 novih

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 127 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 117 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 10 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 531 osoba, a ukupno je testirano 7768 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 176 uzoraka, od kojih je 12 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

8:07 Sisačko-moslavačka - 1 novi

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o osobi s područja općine Lekenik koja je bila pod zdravstvenim nadzorom tipa samoizolacije u kući.

7:35 U Zagrebu od 130 tisuća školske i vrtićke djece, 49 zaraženih

U emisiji U mreži prvog na Hrvatskom radiju gostovala je Iva Milardović Štimac, pomoćnica pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje. Otkrila je kakve su brojke u gradu vezane uz zarazu među djecom.

"U vrtićima ima dvoje djece i osam djelatnika zaraženo. U samoizolaciji je 121 dijete. 11 zaraženih djece i šest djelatnika je iz osnovnih škola, u samoizolaciji je 206 učenika. U srednjim školama imamo 36 zaraženih djece i sedam djelatnika, u samoizolaciji 120 učenika. U Gradu Zagrebu imamo 100 tisuća djece u školama, oko 30 tisuća u vrtićima, pa ta brojka inficiranih statistički ne izgleda loše", rekla je Milardović Štimac.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više